Т. Каунджиев: Девалвацията на юана е контролна мярка за икономиката

Китай девалвира юана с най-много от две десетилетия

12.08.2015 | 11:00 Редактор: Дориана Ранкова
Т. Каунджиев: Девалвацията на юана е контролна мярка за икономиката

Досега китайските власти подкрепяха юана, за да спрат изтичането на капитали и така юанът поскъпна с най-много сред валутите н аразвиващите се страни. Пекин обаче очевидно поставя на първо място борбата със забавянето на растежа след като намали дневния референтен курс на ремнимби с 1,9%. Всичко това с цел укрепване на износа след слабите данни от уикенда, които посочиха спад в търсовият (износ и внос) с над 8%.

Тихомир Каунджиев, инвестиционен консултант в "Бета Корп", коментира в студиото на Investbook, че това е сигурен знак, че китайската икономика се задъхва, а дали ще бъде еднократна намеса от властите в Пекин, никой не може да бъде сигурен. Юана повлече след себе си и азиатските валути, като австралийския и новозеландски долар поведоха към обезценка първи, още повече, че именно там правителствата са твърдо решени да обезценят валутите си, коментира експертът.

При сегашното положение според инвестиционния консултант, решението на ФЕД за вдигане на лихвите ще бъде забавено във времето. Най-вероятно това ще стане след септември, а доларът даде индикация тъкмо за такова преосмисляне. Доларът сега е доста силен, а продуктивността на икономиката е под въпрос, затова най-късно декември Каунджиев очаква покачване на лихвите отвъд океана. В средносрочен план доларът ще се повиши, прогнозира той, с уточенението, че ако ФЕД забавят вдигането на лихвите това движение ще се забави и суровините ще успет да си поемат глътка въздух.

 

Още за споразумението на Гърция с кредиторите и еврото, може да чуете в следващия видео материал:

Investbook с водещ Дориана Ранкова