fallback

Антон Иванов: Няма бизнес, който спокойно да приеме двойно покачване на един от определящите разходи като ел. енергия

Антон Иванов, експерт от Български енергиен форум, за Задължения към обществото

02.07.2015 | 11:28 Автор: Дориана Ранкова

Антон Иванов, експерт от Български енергиен форум, коментира, че добавката Задължения към обществото, чието покачване за индустрията от КЕВР стана повод за протести, винаги ще остане и е добавка, която се налага във всички европейски страни. Показателно е, че за промишлеността цената на ел. енергия се повишава с двуцифрено число и няма такъв бизнес, който безпрекословно да приеме такова покачване на един от факторите, които определят разходната им част. Остава на заден план, че бита е плащал и досега скрито или не тази ставка, по-важното е, че разходите се увеличават двойно и това предизвиква реакцията.

 

По повод необходимостта тази добавка да е еднаква на либерализирания пазар по европейски стандарти за всички участници на пазара, Иванов коментира, че допускането всички да са равни на този пазар е малко вероятно да се случи и от гледна точка на предлагана енергия за битов потребител на цена еднаква с тази на индустриалеца. Потребяващия повече получава различна цена, дотогава обаче таксата Задължения към обществото остава бреме за бизнеса, обясни експертът.

 

Васил Велев, председател на АИКБ, коментира декларацията на национално представителните работодателски организации относно протеста им за реформи в енергетиката и енергийните митове според тях.

Investbook с водещ Дориана Ранкова

 

 

fallback
fallback