fallback

Гърция - последните ходове

София Касидова, Черноморска банка за търговия и развитие и Любомир Дацов, финансист

25.04.2015 | 00:17 Автор: Дориана Ранкова

Любомир Дацов акцентира като важни изводите след срещата на Световната банка и МВФ във Вашингтон, където ясните послания се обединиха около нуждата от реформи от страна на Гърция.

Дълговете са вторичното задължение, по-важно е да има трайни промени, които да доведат до икономически ръст, добави финансистът. Изнудване от Тройката няма, смята той, а става въпрос за устойчивост.

Русия не е такъв силен фактор, колкото другите участници.

 

Още по темата

Според София Касидова, Гърция използва Русия умело като лост чрез симпатиите, за кредиторите от другата страна, и които са безкрайно твърди. Основният проблем е пълната промяна в начина на живот, който би се наложил на гърците при исканите промени, мерки за икономии, и би се приел много трудно. Обявяване на неплатежоспособност на страната означава много дълбока криза за компаниите и икономиката, защото кумулативно БВП се е свил с около 25% от 2010 година насам.

 

Според Дацов бюджетът на Гърция е относително балансиран за момента, докато нашият има структурен дефицит. Но не се намират правилните инструменти, подходи, за да се решат проблемите.

Според финансиста излизане на Гърция от еврозоната вече е калкулирано от пазара, но опцията е по-скоро малко вероятно.

Според Касидова обаче, това би повлияло лошо на колебливото възстановяване на Европа. 

За политическата обусловеност на реформите, за банковата система у нас и връзката и с гръцката, може да чуете в следващия видео материал:

 

Investbook, предаването за бизнес и инвестиции, с водещ Дориана Ранкова

21.04.2015г.

 

 

fallback
fallback