fallback

Петров: Не смятам, че Русия може едностранно да премахне ембаргото за страни членки на ЕС

Климент Петров, директор на BULGAP

27.03.2015 | 13:17 Автор: Дориана Ранкова

ЕС няма единна позиция относно санкциите срещу Русия, тъй като икономиките са различно засегнати, коментира Климент Петров, и даде пример с Испания и Полша като едни от най-засегнатите пазари. За сметка на това страни като Турция и Сърбия, както и далечни пазари като Чили и други, се възползват от ситуацията.

 

Що се отнася до България, макар и нашия износ за Русия да е малък, една част от производителите се радваха на този пазар поради по-ниските изисквания в сравнение с европейските. Руския пазар беше по-достъпен за български производители от гледна точка на стандарти, сега е важно къде засегнатите от руското ембарго (износ на череши, праскови и др.) ще отговорят на европейските стандарти, които се търсят и на други пазари. Първите стъпки към премахването на ембаргото за Гърция, Кипър и Унгария са малко вероятни да се осъществят, смята експерта.

 

Що се касае до Евразийския икономически съюз (Беларус, Казахстан, Русия, Армения, Киргизстан), който е в сила от 2015г., първите членки в него - Беларус и Казахстан, ясно заявиха ползите от участието си, коментира Петров. Узбекистан е друг важен партньор на Русия, като страната в края на миналата година, обяви, че ще обмисли включването в този съюз (след като Русия отписа над 850 млн. долара от дълга на Узбекистан).

 

Търговията между двете страни е в порядъка на 4 млрд. долара годишно, а ръста в последните години е близо 9% на год. база, именно затова търговските отношения между Русия и Узбекистан ще продължат да растат, смята Петров, а основния им износен артикул е памукът. Страната има държавна политика насочена към засилване на земеделското производство. Световната банка инвестира в редица проекти в земеделския сектор. Въпреки добрите вкусови качества обаче, Узбекистан не отговаря на стандарти необходими и за азиатските пазари, на които оперира, и сега налага добре познати европейски стандарти, за да стане по-конкурентоспособна. 

 

Друга важна страна в хранително - вкусовата промишленост е Беларус, която е насочена в износ на млечни продукти и месо, предвид развитото животновъдство. Що се касае до стандартите, които Русия изисква за работа в този бранш, то те се различават много от тези на ЕС, коментира Петров. Беларус няма проблеми с изискванията на руския пазар. 

 

Цялото интервю може да чуете в следващия видео материал:

Investbook, предаването за бизнес и инвестиции, с водещ Дориана Ранкова

 

fallback
fallback