fallback

Иновативни методи за обучение

проф. Тодорка Костадинова, зам.-ректор по международното сътрудничество, акредитация и качество в МУ Варна

12.03.2015 | 09:23 Автор: Дориана Ранкова

 

Проф. Тодорка Костадинова коментира необходимостта от вече осъщствения проект за интегрирани системи, които са разработили по ОП РЧР. Според нея нуждата от обединение на проектната дейност на университета е наложило да бъде преминато към тази стъпка. Бюджетът на проекта е 470 хил. лв.. МУ Варна има отделно и собствено участие. Системата в допълнение обхваща и всички административни дейности, които вече могат да се извършат онлайн. Студентите са облекчени по този начин, както и университетската администрация, чрез песнете на време. Ефектите, добави проф. Костадинова, се виждат в този проект още от началото на прилагането му. 

 

Университетът също прави проекти по ОП Конкурентоспособност, Учене през целия живот, Хоризонт 2020 и други. Конкретно за Хоризонт 2020, която е с акцент научни изследвания, проф.Костадинова коментира като програма, която дава много надежди. Засега от тях са определени научните приоритети в пет области. МУ Варна има два проекта и един е подготвен. 

 

Мотивацията на студентите обаче е голямото предизвикателство, предвид емиграцията на кадрите от този сектор. Проф. Костадинова вижда именно тези инвестиции на университета като опция за завършилите студенти и специализантите. Контактите, които поддържат с други институции, също е удобство за студентите. МУ Варна участва и в програма директно финансирана от ЕК - Планиране и прогнозиране на човешките ресурси в здравеопазването, или къде и как да бъдат разпределяни и балансирани броя на здравните кадри. До приклюване на този проект оставан близо година и половина, коментира проф. Тодорова.

 

Във втора част на предаването може да видите интервю с Пейо Николов, директор на Baumax за Силвия Грозева от Bulgaria On Air, за плановете на компанията за развитие на най-голямата в България верига Направи си сам.

Investbook с водещ Дориана Ранкова

 

 

 

 

fallback
fallback