Иновативни методи за обучение

проф. Тодорка Костадинова, зам.-ректор по международното сътрудничество, акредитация и качество в МУ Варна

12.03.2015 | 09:23 Редактор: Дориана Ранкова
Иновативни методи за обучение

 

Проф. Тодорка Костадинова коментира необходимостта от вече осъщствения проект за интегрирани системи, които са разработили по ОП РЧР. Според нея нуждата от обединение на проектната дейност на университета е наложило да бъде преминато към тази стъпка. Бюджетът на проекта е 470 хил. лв.. МУ Варна има отделно и собствено участие. Системата в допълнение обхваща и всички административни дейности, които вече могат да се извършат онлайн. Студентите са облекчени по този начин, както и университетската администрация, чрез песнете на време. Ефектите, добави проф. Костадинова, се виждат в този проект още от началото на прилагането му. 

 

Университетът също прави проекти по ОП Конкурентоспособност, Учене през целия живот, Хоризонт 2020 и други. Конкретно за Хоризонт 2020, която е с акцент научни изследвания, проф.Костадинова коментира като програма, която дава много надежди. Засега от тях са определени научните приоритети в пет области. МУ Варна има два проекта и един е подготвен. 

 

Мотивацията на студентите обаче е голямото предизвикателство, предвид емиграцията на кадрите от този сектор. Проф. Костадинова вижда именно тези инвестиции на университета като опция за завършилите студенти и специализантите. Контактите, които поддържат с други институции, също е удобство за студентите. МУ Варна участва и в програма директно финансирана от ЕК - Планиране и прогнозиране на човешките ресурси в здравеопазването, или къде и как да бъдат разпределяни и балансирани броя на здравните кадри. До приклюване на този проект оставан близо година и половина, коментира проф. Тодорова.

 

Във втора част на предаването може да видите интервю с Пейо Николов, директор на Baumax за Силвия Грозева от Bulgaria On Air, за плановете на компанията за развитие на най-голямата в България верига Направи си сам.

Investbook с водещ Дориана Ранкова

 

 

 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
annette.baramova
преди 9 години
Би Било добре да няма поне правопосни и стилистични грешки в тази информаци Сигнализирай за неуместен коментар