Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Брюксел 1: За бежанците, квотите, горещите точки и има ли решение бежанската криза

26.09.2015 | 18:45 Редактор: Лъчезар Вълев
Брюксел 1: За бежанците, квотите, горещите точки и има ли решение бежанската криза
Брюксел 1: За бежанците, квотите, горещите точки и има ли решение бежанската криза

Как да им бъде помогнато на тези, които бягат от война, и едновременно с това да не се нарушава драстично демографският баланс на Европа - този труден въпрос събра тази седмица първо вътрешните министри, а след това и лидерите на страните-членки в Брюксел. Отговорът - 120-те хиляди бежанци от Италия, Гърция и Унгария ще бъдат разпределени в останалите европейски страни. Някои страни като Унгария, Словакия, Чехия и Румъния изразиха несъгласието си с квотите, нещо повече - Словакия тази седмица заяви, че ще се обърне към съда, за да оспори квотите в ЕС за разпределяне на имигранти. Същевременно статистика на Евростат показа, че за април, май и юни само 21 % от влезлите в Европа мигранти са сирийци. А Европейската комисия стартира 40 процедури срещу държавите членки за неизпълнение на европейското законодателство в областта на предоставянето на убежище – 3 от тях са срещу България.

За бежанците, квотите и горещите точки - има ли решение на проблема с бежанския поток към Европа и какво прави международната общност за разрешаването на конфликтите, генериращи бежанци – разговор с евродепутатите Мария Габриел, която е в студиото в София, и Илиана Йотова от студиото ни във Варна. Те са част от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП. Също така Асхар ал-Омар от сирийската общност у нас, която като координатор на Фондация "Ориент" в България беше на гръцко-македонската граница преди месец, когато неочаквано се изсипа огромен поток бежанци. В студиото е и специалният пратеник на БНР в Одрин Николай Кръстев, който лично видя огромния наплив мигранти, който от Турция се опитва да влезе в Европа – най-вече през гръцката граница.

Вижте и репортажа от новините за това интегрират ли се бежанците у нас. Незнанието на български език е една от основните пречки пред мигрантите у нас да получат статут на бежанци. А тези, които чакат такъв се страхуват да говорят пред камера. За премежденията на двама установили се отдавна у нас бежанци разказаха в новините на Bulgaria ON AIR репортерът ни Кремена Кръстева и операторът Димитър Розов.

Гледайте цялото предаване тук: