Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Венецуела и дипломатическото напрежение в ЕС

Има ли нова разделителна линия между САЩ и Русия

11.02.2019 | 14:46 Редактор: Зара Паталева
Венецуела и дипломатическото напрежение в ЕС

Ситуацията във Венецуела конфронтира позициите на правителство и президент у нас. Големите европейски страни признаха Хуан Гуайдо, но не всички са съгласни с това. В понеделник те признаха председателя на националното събрание Хуан Гуайдо като временен президент на страната, след като президентът Николас Мадуро не се съобрази с искането да насрочи нови избори. Страни като Белгия и Финландия се въздържаха да признаят Гуайдо и само изпратиха послания за подкрепа, а Италия блокира съвместно изявление на ЕС. У нас - правителството последва позицията на повечето европейски страни, въпреки че президентът беше против. Кризата, която разтърсва Венецуела вече половин десетилетие, доведе до рекордна инфлация и над 2 млн. напуснали страната. Какви са ходовете на международната общност, създаде ли се нова разделителна линия между САЩ и Русия заради Венецуела? Говорим с журналиста Къдринка Къдринова, политолога Георги Киряков и дипломата проф. Лазар Копринаров. 

С журналиста и писателя от Париж Божидар Чеков говорим за бунта на „жълтите жилетки“, който продължава с ежеседмични протести вече повече от 12 седмици. Ще съставят ли листа за евроизборите и какво ще постигнат, защо предизвикаха контрапротест на "червените шалчета" и защо се създаде безпрецедентно напрежение между Франция и Италия заради "жълтите жилетки" - говорим във втората част на предаването. 

И накрая - с 60% се е увеличило предлагането на фалшиви лекарства в световен мащаб през последните пет години. От 9 февруари се въвежда задължителна европейска система за верификация на лекарствата. Ще реши ли това проблема? Говори здравният икономист Аркадий Шарков в предаването "Брюксел 1", събота, 17.30 часа, по Bulgaria on air!
 

Втора част гледайте тук >>