Брюксел 1

Събота от 17:30
още

Европредседателството – какво успяхме и какво не

Влизаме в чакалнята на еврозоната догодина

16.07.2018 | 11:52 Автор: Зара Паталева
Европредседателството – какво успяхме и какво не

В предаването "Брюксел 1"  по Bulgaria ON AIR гостува вицепрезидентът Илияна Йотова. С нея говорим за европредседателството, за Турция и Западните Балкани, за Република Македония и трябва ли България да иска гаранции, че името Северна Македония няма да доведе до претенции към България, за българите в чужбина и българското гражданство. Министрите на страните от еврозоната обявиха готовност за приемането на България в т. нар. чакалня на общата валута след около година. 

Извънредна среща на НАТО в Брюксел. Американският президент Доналд Тръмп опроверга слуховете, че Съединените щати са готови да напуснат НАТО, но поиска страните-членки на Алианса да увеличат разходите си за отбраната, за да не пада основната тежест върху Вашингтон. Елена Поптодорова, вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор, която беше в Брюксел за срещата на НАТО, и международният коментатор Димитър Гърдев говорят за извънредната среща на НАТО и исканията на американския президент за увеличаване на разходите за отбрана. Ще коментираме и забележките на Тръмп към Германия, че е зависима от Русия, от която иска НАТО да я пази. 

Реджеп Ердоган пое поста президент на Турция за втори пореден мандат. Кабинетът вече няма да бъде воден от премиер, тъй като длъжността е премахната, а броят на министрите е намален от 26 на 16. Президентът може да управлява с укази и да назначава шестима от 13-те членове на Висшия съдебен съвет. С бившия ни посланик в Турция Петър Воденски говорим за Турция в новия мандат на президента Ердоган. Какво означава президентска република в Турция, какво да очакваме от отношенията Турция - ЕС и за посещението на президента Радев в Анкара и срещата му с Ердоган в Брюксел. 

Втора част гледайте тук >>