Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

България се представи достойно като председател на ЕС, смята Сергей Станишев

Това каза лидерът на ПЕС в предаването "Брюксел 1"

07.07.2018 | 18:55 Редактор: Велислав Филипов
България се представи достойно като председател на ЕС, смята Сергей Станишев

България няма основание да се срамува от своето председателство, но истината е, че очакванията към България бяха занижени. Знаете, че към нас винаги гледат с известни предразсъдъци и затова оценката е по-скоро положителна. 

Това каза в разговор с Милена Милотинова за предаването "Брюксел 1" лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

"Представянето е по-добро, отколкото се очакваше. В момента слабото място на ЕС е Съветът, където заседават премиерите и министрите. Съветът не може да произведе решения по редица ключови въпроси и всички разбираме, че на председателството на България не беше лесно. Бих искал да благодаря на цялата българска администрация и на министрите, които работиха усилено, защото това е огромна работа," каза Станишев.

Той открои поставянето на Западните Балкани като централна тема в ЕС като заслуга на българското председателство, но според него теми като тази за цялостната визия на Европа и за това как трябва да се реформира еврозоната не са били застъпени.

"Нямаме основание да се срамуваме, но също така не трябва да оставаме с впечатление, че сме направили исторически пробив и нещо невероятно. България се представи достойно," заяви лидерът на ПЕС.

Вижте повече във видеото.