Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Остри спорове за името Северна Македония

Хладно посрещане на Георгe Иванов у нас

18.06.2018 | 14:53 Редактор: Зара Паталева
Остри спорове за името Северна Македония

Името Северна Македония, договорено от премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев, предизвика остри спорове и в Атина, и в Скопие. Недоволството на опозицията в Гърция доведе до дебати за вот на недоверие и нови протести, а в Скопие президентът Георгe Иванов прекрати набързо срещата си по темата с премиера Зоран Заеви външния министър Никола Димитров.

По време на посещението му в София, на Георгe Иванов бяха отказани планираните срещи с българския премиер и външния министър. За дипломатическите знаци, които даде тази отмяна, за името на страната и за това, трябва ли преговорите за членство на Р Македония в ЕС да бъдат обвързани с гаранции, че няма да се предявяват териториални претенции към страната ни, нито към историята ни,говорим с двама депутати - Петър Витанов от "БСП за България" и Александър Сиди от ВМРО.

Разговорът за името на Македония и за дипломатическите знаци, които даде отказът на българския премиер за среща с президента на Р Македония, продължава с бившия зам.-външен министър Любомир Кючуков. Той ще коментира и темата, кой спечели повече от историческата среща на президента Тръмп със севернокорейския лидер Ким Чен - ун. С Асен Агов говорим, защо Тръмп поиска връщането на Русия в Г -7, защо не се съгласи със заключителния документ на срещата на Седемте големи и защо се конфронтира с ЕС. 


Втора част гледайте тук >>