Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

ЕК дава €120 млн. за безжичен интернет в общините в ЕС

Първите кандидати ще имат преднина, това съобщи в предаването "Брюксел 1" еврокомисарят Мария Габриел

07.10.2017 | 20:05 Редактор: Иван Берберов
ЕК дава €120 млн. за безжичен интернет в общините в ЕС

"За първи път Европа пряко помага на местните общини," обясни българският еврокомисар. В разговор с Милена Милотинова тя каза, че намерението ѝ е в началото на 2018 г. ЕК да раздаде първите 1000 ваучера за WiFi.

"Идеята е следната: за €120 милиона между 6000 и 8000 общини в цяла Европа да получат ваучери за осигуряване на безплатен достъп до интернет на обществени места по тяхна преценка - библиотеката, читалището, болницата или парка. Предстои до края на годината да бъде готов формулярът. Дала съм много ясна индикация на моя екип, че искам опростен формуляр, така че и кметът в малката община да се справи с него без консултанти и посредници", отбеляза Габриел.

"Другото важно нещо, което трябва да знаят нашите кметове е, че принципът ще е първи дошъл - първи обслужен. Затова призовавам българските кметове да са активни, да следят отблизо кога ще стартират формуляра и интернет-портала, на който директно могат да кандидатстват. Надявам се българските общини да бъдат сред първите кандидатствали, което им дава право да бъдат и сред първите получили ваучери," каза комисарят по дигитализацията Мария Габриел.