fallback

Брюксел1, 17.09.2016

Предаването "Брюксел 1" по телевизия България он ер с Милена Милотинова.

17.09.2016 | 19:49 Автор: Красимир Лаков

 Eвропейските лидери с пълна подкрепа към решението за отпускането на финасова помощ за България, за да се реши проблема с незаконно преминаващите мигранти. По-рано тази седмица ЕК реши да отпусне поисканите от София 160 млн. евро, на два транша. Председателят на ЕК - Жан Клод Юнкер, заяви че вече е обсъдено на границата ни да дойдат 200 служители на силите на реда и да бъдат вдигнати 50 наблюдателни кули. И подчерта, че проблемите на България са проблеми на цяла Европа.

Междувременно министър-председателят на Унгария Виктор Орбан коментира срещата на европейските лидери в словашката столица Братислава като неуспешна. Като единствен успех Орбан отчете решението да бъде оказана конкретна помощ на България,защото натискът на българската граница с Турция, се увеличава и разходите за защита са огромни.

Успешна ли беше срещата на евролидерите в Братислава, какви въпроси решиха, какво още трябва да направят, за да решат или поне да намалят проблемите с мигрантите на фона и на продължаващите протести във връзка с мигрантската криза, поредните от които бяха тази седмица и в Германия, и в България и какво е бъдещето на ЕС както фона на нерешените проблеми със сигурността и разделението в съюза, така и на фона на излизането на Великобритания (между другото - Братиславската среща на върха на ЕС беше първата по рода си, на която не присъстваха представители на Великобритания, а същевременно ЕП избра тази седмица новия британски еврокомисар - по сигурността. По тези и още въпроси говорим с евродепутата Емил Радев и с Весела Чернева от софийския офис на Европейския съвет за външна политика, а преди това - говорител на българското външно министерство. След това продължаваме разговора по темите на сигурността и миграцията с бившия министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО Бойко Ноев.

Можете да видите това издание на предаването Брюксел 1 в прикаченото видео:

 

fallback
fallback