Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Какво става с преговорите за ТППИ? Успя ли Шулц в Анкара?

Предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова по телевизия България он ер.

03.09.2016 | 19:01 Редактор: Красимир Лаков
Какво става с преговорите за ТППИ? Успя ли Шулц в Анкара?

Франция се обяви за спиране на преговорите за търговското споразумение със САЩ. Президентът Франсоа Оланд заяви, че Париж няма да подкрепи подписване на споразумението преди края на мандата на американския президент Барак Обама през януари 2017 г.

Преди това - в неделя и германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел заяви, че на практика преговорите за споразумението са спрели, след като ЕС е отказал да изпълни някои от исканията на САЩ. След три години преговори все още не могат да се стигне до компромис относно редица различия в гледните точки, включително за стандартите за безопасност на храните и околната среда.

Недоволство от споразумението имаше и заради предлаганите от САЩ арбитражни съдилища, критиките към които са, че защитават транснационалните компании, а не потребителите. В Европа са против арбитражните съдилища да заменят европейското законодателство при трансатлантически търговски спорове.

Ще има ли споразумение между ЕС и САЩ или преговорите ще бъдат прекъснати, ако продължат - как Европа ще защити по-високите си стандарти за храни и екология, как ще се избегне наводняването на пазара с ГМО-продукти от Америка, каквито са основните опасения - ще говорим с Божидар Чеков от Париж, евродепутата Светослав Малинов от Брюксел, и с бившия зам-вн министър, а преди това - зам-министър на икономиката - Милен Керемидчиев.

След което със Светослав Малинов, с проф. Николай Радулов в студиото и колегата Аделина Марини ще анализираме успяха ли председателя на ЕП Мартин Шулц и комисарят по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос да убедят Анката да предприеме допълнителни стъпки за ограничаване на мигрантския поток към Европа, в замяна на финасова подкрепа и помощ за кандидатурата на страната за членство в Общността.

Можете да видите предаването в прикаченото видео: