Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Северен поток-2 спазва ли правилата на ЕС

Христо Казанджиев и Асен Агов в Брюксел 1

20.12.2015 | 15:52 Редактор: Виргиния Стаматова
Северен поток-2 спазва ли правилата на ЕС

Христо Казанджиев от Българския енергиен форум и Асен Агов коментират енергийните проекти с Милена Милотинова във втората част на Брюксел 1 от 19 декември 2015.

„Разбирам безпокойството на европейските политици от реализацията на проекта, но възпрепятстването му би било в нарушение на основните правила на ЕС“, коментира енергийният експерт Христо Казанджиев от Българския енергиен форум (БЕФ).  

Казанджиев каза, че проектът за „Северен поток“-2 е анонсиран след приключването на строителните работи по „Северен поток“-1 и представлява класически морски газопровод до бреговете на Германия. 

"При излизане на тръбата на сушата, следва да се приложат европейските правила", каза експертът.

Според Казанджиев, проектът „Северен поток“-2 не нарушава политиката за диверсификация, защото независимо дали руският газ минава към Европа през Украйна или по „Северен поток“-2, количеството му е едно и също.

„Принципът на диверсификация се прилага спрямо трасето, не спрямо източниците“.

Според Асен Агов, съветник на външния министър Даниел Митов по въпросите на енергетиката, проектът „Северен поток“-2 е политически и цели заобикаляне на Украйна. В подкрепа на тезата си той изтъкна, че по „Северен поток“-1, се използва едва 50% от капацитета, а потреблението на руски газв Европа е спаднало. По думите му, страната ни също ще бъде засегната от евентуално заобикаляне на Украйна при газовите доставки.

Ако бъде реализиран проектът „Северен поток“-2 , 80% от руския газ ще минават през газоразпределителния център в Баунгартен, Германия и оттам – към Европа. По такъв начин, контролът за търговия с руски газ е Европа ще се концнтрира в Германия. Подобен на газоразпределителния център в Баунгартен, е предложен за изграждене от българското правителство. С тази цел в момента се извършва обновяване на газоразпределителната мрежа на България с европейски средстава, в размер на 220 млн. лв.“, категоричен беше Агов.

„Но много точно, трябва да си премерим интереса“, допълни Агов, „Няма как да компенсираме търговията на руски газ през Украйна“, каза Асен Агов.

Още по темата

Според него няма да се компенсира руския газ през Украйна въпреки новите интерконектори с Гърция и Турция. Според съветника на външния министър на България ще се необходими три източника, за да създаде платформа за продажби на газ в Югоизточна Европа.

На въпроса на Милена Милотинова защо България смени позицията си по „Северен поток“-2, като първо се подписа срещу проекта, а в последствие оттегли подписа си, с което го подкрепи, Агов отговори, че скоро ще има ясно формулиране на българските газови интереси.

Те включват спазване на европейските правила и норми в сектора като Третия енергиен пакет, както и концентриране на услилията върху стратегическите проеките в Югоизточна Европа.

Той подчерта, че „Северен поток“-2 е проект на германските социалдемократи, коалиционен партньор на Ангела Меркел. Агов оцени като „политически недопустимо“ поведението на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, който месец след напускането на поста на държавен глава, е станал член на УС на „Северен поток“-1.

„Той беше наскоро в Словакия и пропагандираше „Северен поток“-2“, припомни още Агов.

По думите му вицеканцлерът на Германия Зигмунд Габриел, също защищава проекта за газопровод по дъното на Балтийско море. И допълни: „Ангела Меркел досега не е направила убедителна защита на „Северен поток“-2.“

Вижте още във видеото.