fallback

Слаба координация между службите за сигурност в Европа

Арно Данжан

29.11.2015 | 00:00 Автор: Виргиния Стаматова

Във втората част на предаването Брюксел 1 вижте специалното интервю на Милена Милотонова с френския евродепутат и член на Подкомисията по сигурността на ЕП и заместник-председател на Делегацията на ЕП за връзки с Арно Данжан. По темата за радикализацията на младите мюсюлмани в студиото гостува арабиста Нина Спасова.

„Координацията между Франция и Белгия не беше адекватна“, коментира в специално интервю пред Милена Милотинова, Арно Данжан.

„Някои имена се знаеха от властите в Белгия, но не и от тези във Франция“, допълни той.

По думите му, необходимо е да има по-тясно сътрудничество между службите за сигурност на отделните европейски страни. „Но решението на европейско ниво в бавно“, счита още Данжан. Причина за забавянето e силната бюрокрация и това, че не всички държави възприемат еднакво заплахата от тероризъм.

"Двадесет и осемте държави трябва да сa убедени, че са част от борбара срещу тероризма", категоричен беше още той.

Арно Данжан е на мнение, че никоя държава не е в безопасност от тероризма и че няма 100-процентова превенция.

Според арабиста Нина Спасова, която гостува в студиото, радикализацията на младите мюсюлмани в Европа не е въпрос на бедност, социлана изолация или необразованост, а по-скоро опира до семейната среда и възпитанието.

„Родителите не си дава сметка колко крехка и податлива е детската психика. В джамиите в Европа няма контрол върху това, което казва имама“.

Нина Спасова допълни, че имамите в Европа обясняват проблемите на мюсюлманския свят, неговата изостаналост и социланите трудности в семейството като липсата на работа с егоизма и дяволската природа на западните общества, което насажда омраза у младите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fallback
Още от Брюксел 1
fallback