Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Роберта Мецола: проблемът с бежанците е общ за ЕС

29.11.2015 | 00:00 Редактор: Виргиния Стаматова
Роберта Мецола: проблемът с бежанците е общ за ЕС

Милена Миловтинова разговаря с евродепутата от Малта Роберта Мецола за бежанците и предизвикателствата пред сигурността на Стария континент в предаването на телевизия Bulgaria ON AIR "Брюксел 1".

"Сигурността гарантира свободите", казва Мецола.

Малтийската депутатка от Европейския парламент Роберта Мецола призова през октомври за конкретни действия за решаване на кризата с бежанците на прага на Европа. Мецола е докладчик на ЕП по въпросите на миграцията. Смята, че „държавите лесно се съгласяват колко пластмасови торбички можем да изхвърлим или колко риба да уловим, но когато деца биват изхвърлени на бреговете ни, лидерите пак не могат да се разберат как да се справим с бежанците хуманно“.

Тя е привърженик на холистичния подход към миграцията: „Трябва да намерим баланса между предлагане на защита и защита на границите ни, както и безопасно  връщане на тези, които не отговарят на критериите за защита“.

Отново Мецола призова европейските страни да конфискуват паспортите на лица, които се бият в Сирия. Тя настоява за по-строг подход към радикализацията след като стана ясно, че авторите на атентатите в Париж са европейски граждани.

Ето какво каза още евродепутатката пред Милена Милотинова:

"Аз съм от Малта. Когато ние се присъединихме към ЕС, се изправихме пред същия проблем: Какво правим с хората, които влизат нелегално на нашата теритотия?

Това, което направихме, е да продължим да спазваме задълженията си като членова на ЕС. Сваляхме отпечатъци от всички и след това ги питахме дали искат да кандидатстват за хуманитарен стаут.

После ни предстоеше много трудната задача да извършим анализ и оценка откъде идват. 

Например, ако идват от Еритрея или днешна Етиопия, по всяка вероятност ще получат закрила.

Но ако идват от Гана или от Мароко – няма да получат. Как се установява това? Използвахме европейското финансиране, за да наемем преводачи и експерти, които да определят кой наистина идва от държавата, от която претендира и кой е изложен на риск".

Роберта Мецола е депутат от групата на Европейската народна партия в ЕП. Зам.-председател на Комисията по петициите и член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Цялото интервю чуйте тук: