fallback

Протестите в Румъния и изборната победа на Ердоган в Турция: Брюксел 1

Брюксел 1, 7.11.2015г.

07.11.2015 | 21:11 Автор: Лъчезар Вълев

Пети ден румънците протестират. Всичко започна от инцидента миналата седмица в петък срещу събота в един от нощните клубове в Букурещ, при който жертвите станаха 39. Румънците протестираха срещу беззаконието, довело до жертви, и срещу правителството, което веднага подаде оставка, след което обаче протестите продължават.

Румънците протестират срещу корупцията, за борбата с която получиха добра оценка от ЕС. До какво ще доведат протестите им и защо точно срещу корупцията са протестите при толкова много арести и обвинения срещу хора от управлението и големия бизнес - разговор с Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията, а по телефона журналистът от Bulgaria ON AIR Мартина Ганчева, която от години следи събитията в северната ни съседка.

Във втората част на предаването - арабистът проф. Владимир Чуков и евродепутатът Андрей Ковачев за това как ще се отрази изборната победа на Ердоган на бежанския проблем в Европа и на преговорите Турция – ЕС, ще се отварят ли нови преговорни глави и ще паднат ли визите за определени категории турски граждани. По телефона  - лидерът на една от изселническите организации Рафет Улутюрк.

 

fallback
Още от Брюксел 1
fallback