Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Брюксел 1: Вносът на ГМО в Европа и напрежението около споразумението ЕС-Косово

31.10.2015 | 19:48 Редактор: Лъчезар Вълев
Брюксел 1: Вносът на ГМО в Европа и напрежението около споразумението ЕС-Косово

Защо Европейският парламент тази седмица отхвърли предложението на ЕК страните-членки да могат едностранно да забраняват вноса на ГМО-храни и фуражи,  които вече са разрешени в ЕС? И това - само месеци след като ЕП гласува друга европейска норма, даваща право на страните да забраняват отглеждането на своята територия на ГМО, дори ако те са одобрени от ЕС и тази норма влезе в сила в началото на април тази година.

Има ли несъотвествие и непоследователност у евродепутати при взетите решения от началото на годината и от тази седмица и каква всъщност е политиката на ЕС спрямо генно-модифицираните храни - по тази тема разговор в студиото с евродепутатите от ресорните комисии по околна среда и храни и по земеделие - Искра Михайлова и Владимир Уручев.

Каква е позицията на екоактивистите по решението на ЕП - Ивайло Попов от Сдружение за земята.

Преди разговора с двамата български евродепутати - какно каза австрийската европарламентаристка от ЕНП Елизабет Кьостингер, която беше докладчик в сянка по въпроса за възможността правителствата да могат да слагат национални забрани за отглеждането на генномодифицирирани култури на тяхна територия, дори ако те са одобрени от Брюксел.

Във втората част на предаването - разговор с доскорошния кореспондент на БНР за Балканите Николай Кръстев за споразумението за асоцииране на Косово към ЕС, подписано между Брюксел и Прищина и защо то предизвика напрежение. Споразумението беше подписано от Европейския съюз като самостоятелно звено, защото 5 от страните-членки не признават Косово за независима държава.