Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

За и против данък „вредни храни“ – спор в студиото на предаването „Брюксел 1“

24.10.2015 | 20:10 Редактор:
За и против данък „вредни храни“ – спор в студиото на предаването „Брюксел 1“
За и против данък „вредни храни“ – спор в студиото на предаването „Брюксел 1“

„Данък „вредни храни“ се цели в определени продукти, но не и във вредните съставки,“ заяви Богомил Николов, председател на асоциация „Активни потребители“ в предаването „Брюксел 1“ по телевизия Bulgaria ON AIR по повод предложението за облагане на храните с повече сол, консерванти, мазнини и захар, да плаща с данък от 3% до 78 %.

„Ако погледнем състава на определени храни, ако обърнем етикета или са някакви Е-номера, или са някакви сложни термини, от които си заплиташ езика да ги прочетеш“, заяви Николов.„Ще обложим чипса, но няма да обложим соленото сирене, защото народът ще ревне!“.

 „Когато говорим за здравето на нацията всички  похвати и подходи са добре дошли“, възрази от своя страна д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

„Ако данъкът ще генерира средства, с които ще се финансират профилактични програми и така профилактиката в България стане по-добра и ако данъкът ще ограничи некоректните производители и ще ги накара най-накрая да влагат истински продукти в това, което ни продават, то аз съм за такъв похват в България“, заяви Хасърджиев. „Ние ще държим и ще си търсим тези средства и ще направим така че да има обществен контрол на този механизъм.“

По думите му най-добрият ефект от този данък е, че „най-накрая ще има заделени пари за профилактика“.