Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Робертс Зиле: Скоро няма да има нормализиране на отношенията между ЕС и Русия

Какво е да си в черния списък на Кремъл? Двама от 89-те европейски фигури от листа разказват ексклузивно за предаването „Брюксел 1“ от Страсбург по време на Пленарната сесия на ЕП

19.06.2015 | 17:12 Редактор: Доника Ризова
Робертс Зиле: Скоро няма да има нормализиране на отношенията между ЕС и Русия

Нормални отношения с Русия едва ли ще има дори в рамките на следващото поколение. Това заяви в интервю за България он ер латвийският евродепутат от ЕНП Робертс Зиле, който е под номер 22 в черния списък на Русия, включващ 89 водещи европейски фигури. Той сподели, че не се е изненадал, когато е разбрал, че името му е в списъка на Кремъл. По думите му това се дължи на политическата му дейност.

„Ако видите разположението, подредбата на тези 89 лица в този списък, може да забележите, че преобладават имената на хора от Балтийските страни. Русия изпраща сигнал и казва – вижте, ако се държите по-добре, то ние ще си сътрудничим по-добре. И съответно – ако сте срещу нас, ще добавим още от вашите страни в черния списък”, каза още Зиле в интервю пред специалния пратеник на България он ер Лъчезар Вълев в Страсбург.

 „Латвийският евродепутат се обяви за продължаване на санкциите срещу Русия. Според него, ако действието им бъде прекратено това би бил „лош сигнал за хората както от Украйна, така и за всички от целия бивш социалистически блок“.

 „Това означава, че западните страни и тези от ЕС ги оставят в ръцете на руското влияние. Това е опасна политическа стъпка“, коментира Зиле.

Цялото интервю с латвийския евродепутат Робертс Зиле гледайте ексклузивно в предаването „Брюксел 1“ с автор и водещ Милена Милотинова, в събота 20 юни по телевизия България он ер.

И още теми от предаването:

  • Евродепутатите  от Латвия  - Инесе Вайдере и Робертс Зиле дават и прогноза за развитието на отношенията между Брюксел и Москва оттук нататък.
  • Трябва ли да поискаме компенсации от ЕС и специален статут заради бежанците? Каква трябва да е българската позиция и как трябва да се защити? Очертава ли се фалит на Гърция и излизане от еврозоната и докъде би довело това? – разговор с евродепутата Светослав Малинов.

Всичко това – в събота- 20 юни, от 18 часа, по националната телевизия и радиоверига  България он ер.