Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Брюксел 1: Крахът на традиционните партии в Испания и европейската обиколка на Дейвид Камерън

03.06.2015 | 15:37 Редактор: Лъчезар Вълев
Брюксел 1: Крахът на традиционните партии в Испания и европейската обиколка на Дейвид Камерън

Крайнолявата партия "Подемос", която е против икономиите, и центристката партия "Сиудаданос", която настоява за реформи, успяха да влязат по впечатляващ начин в местните законодателни събрания в Испания на провелите се в страната местни избори. Какво вещае подема на гръцкия еквивалент на СИРИЗА – Подемос, кои са "Суидаданос", предстои ли вълна от популизъм да зесегне Испания и вещае ли резултатът от локалните избори смяна и на държавно равнище и как това ще се отрази в европейски план, както и как ще се отрази победата на Подемос в Барселона на стремежа на Каталуня към отцепване – коментар на двама журналисти – Момчил Инджов от Клуб Z и Владислав Пунчев от в. Стандарт.

След което с политолога от НБУ доц. Анна Кръстева за европейската обиколка на британския премиер Дейвид Камерън в опит да убеди Париж, Берлин, Хага и Варшава в необходимостта от промяна на европейския договор, така че островът да получи по-голяма самостойност в контекста и на предстоящия до 2017 година референдум за излизане или оставане на Великобритания в Европейския съюз.

 

Във втората част - от коментарното студио – международният редактор Лъчезар Вълев за това Как се напуска ЕС? И накрая - как каза в София архитектът на румънската съдебна реформа Моника Маковей. Нужни ли са промени в Конституцията, за да се случи съдебната реформа у нас – Моника Маковей и министър Христо Иванов изказаха различни мнения - репортаж на Борислав Петров и Мирослав Евдосиев.