fallback

Европейският дебат за конфискацията, европейските пари за граничните райони и заемът за Украйна: Брюксел 1

Гости: Мария Дузова, Диана Ковачева и Валери Тодоров

29.03.2015 | 17:27 Автор: Лъчезар Вълев

Българското законодателство в областта на конфискацията на имущество е по-рестриктивно от текстовете в европейката директива, стана ясно тази седмица по повод проведената в Брюксел конференция, националните представителства на международната организация Transparency International в България, Италия и Румъния и посветено на темата за отнемането и конфискацията на престъпно и незаконно имущество като инструмент за борба с тежката престъпност.

Кои европейски страни са със строго законодателство по въпроса и кои – не, доколко приетото строго законодателство се отрази в мониторинговите доклади от приемането на закона през 2012 година, какъв е европейският дебат в момента по въпроса и има ли и какъв е идеалният модел - разговор с бившия правосъден министър Диана Ковачева, която като активен член на „Прозрачност без граници“ участва в конференцията в Брюксел и по времето на чийто мандат като министър беше приет българският закон.

Във втората част - Мария Дузова, гл. директор "Управление на териториалното сътрудничество" в МРРБ за отварянето на възможностите за кандидатстване по програмите за трансгранично сътрудничество.

Вижте първите две части на предаването Брюксел 1 с водещ Милена Милотинова.

В третата част на предаването Валери Тодоров за гласувания тази седмица от ЕП заем от 1 млрд и 800 милиона евро за Украйна и арестите на висши чиновници там.

 

fallback
fallback