fallback

Русия след убийството на Немцов и шансовете за рестарт на Набуко: Брюксел 1

Гости Андрей Ковачев, Димитър Абаджиев и Чавдар Стефанов

08.03.2015 | 12:47 Автор: Красимир Кирев

В предаването Брюксел 1 с Милена Милотинова Андрей Ковачев, Димитър Абаджиев и Чавдар Стефанов коментират убийството на Немцов и шансовете за рестарт на проекта Набуко.

Светът беше разтърсен от най-знаковото убийство срещу опозиционен лидер в Русия през 15-те години управление на Владимир Путин.

Убийството на толкова изявен политик като Борис Немцов, станало толкова близо да Кремъл, в район, строго наблюдаван от службите за сигурност, изпрати смразяващо послание, че дори и високият статус не гарантира имунитет и в Русия няма място, което да е сигурно, коментират агенциите.

И докато представители на руското правителство изтъкват, че убийството на Немцов е "провокация", извършена от опонентите на Путин, за да го дискредитират, руски опозиционери заявяват, че с това показно убийство надеждите за мирен политически преход в Русия намаляват. Във версиите за това убийство неминуемо се взема предвид и суровата критика на Немцов срещу руската интервенция в Украйна и доказателствата, които се твърди, че той е притежавал за това.

Повратна точка в историята на Русия ли е убийството на Немцов и как ще се развият отношенията между Русия и Запада оттук нататък – говорим с евродепутата от ЕНП Андрей Ковачев, член на председателството на ЕП, и с Чавдар Стефанов, журналист в „ТВ +“, преди това – кореспондент на БНР в Москва.

След което – с Димитър Абаджиев, бивш представител на България в проектната компания за газопровода Набуко, който трябваше да снабдява Европа с газ от Азербайджан и така да намали зависимостта на стария континент от руските доставки, ще коментираме новината от срещата на премиера Бойко Борисов с президента на Азербайджан Илхам Алиев, че България ще настоява пред Европейската комисия за размразяване на проекта за газопровода Набуко. 

Защо проектът беше замразен и грешка ли е това на Евросъюза, в какви срокове може да му бъде даден рестарт и кое всъщност подтикна към идеята за рестарт – по тези въпроси даваме думата на Димитър Абаджиев.

 

fallback
Още от Брюксел 1
fallback