fallback

ЕС с радикални предложения за мигрантите: Как ще се реши проблемът

Бившият зам.-вътрешен министър Филип Гунев коментира идеята за създаване на бежански центрове в безопасни страни извън ЕС

26.10.2024 | 20:00 Автор: Надя Хамдан

Един от основните проблеми за релокацията на бежанци в трети страни, извън ЕС, е липсата на гаранции, че тези страни са безопасни и че човешките права на бежанците ще бъдат зачитани. Тази теза застъпи бившият заместник-министър на вътрешните работи Филип Гунев в предаването "Брюксел 1". По темата с намирането на достатъчно такива безопасни страни Гунев заяви: "Това е въпрос на преговори, дипломация и много пари, най-вероятно." Той прогнозира, че критериите за това коя е безопасна държава ще бъдат снижени още повече, а списъкът ще бъде разширен. 

Мерките, заложени в пакта за миграция, са палиативни, и едва ли ще имат реален ефект, смята Гунев.

"Ако се договорят такива центрове, би могло да има реален ефект, ако се инвестира по-сериозно в гранична охрана. Ако се договори и се възприеме страните около Европа да бъдат обявени за безопасни и да бъдат връщани там мигрантите с леснота, това също ще има ефект", подчерта Гунев пред Bulgaria ON AIR. 

Бившият зам.-вътрешен министър коментира и твърдения, че нелегалната миграция ще спре, ако Европа даде достъп на тези мигранти до легалния си пазар.

"Нещата не са свързани и 10 години опити в тази посока се видя, че не дават резултати. Европа има нужда от хора с определени умения, които не идват от страните, където има тежки икономически кризи, като Афганистан, където има 20-30% образовано население. Трябват хора от цял свят с конкретни умения", заключи Филип Гунев.  

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Брюксел 1
fallback