fallback

Емил Радев: Само един от пет нелегални мигранти бива връщан в страната си

Евродепутатът коментира пред Bulgaria ON AIR заявката на ЕК за създаване на изнесени центрове за мигранти в трети безопасни държави

26.10.2024 | 20:16 Автор: Надя Хамдан

Само един от 5 нелегални мигранти в Европа бива връщан в страната по произход, а другите четирима остават нелегални. Това заяви евродепутатът Емил Радев в предаването "Брюксел 1". Той коментира заявката на ЕК за създаване изнесени центрове за мигранти в трети безопасни държави и определи мярката като "забавена". "Видяхме, че с изостряне на обстановката в ЕС спрямо нелегалната миграция, явно трябва да се вземат много по-сериозни мерки, така че да държим извън границите на ЕС нелегалните мигранти до момента, в който им бъде отказано въобще правото да пребивават в ЕС, или до момента, в който получат статут на бежанци", допълни евродепутатът. 

По думите му трябва да бъде изготвен списък на третите сигурни държави: "И не трябва да даваме и най-малкия повод да се използват юридически трикове да бъдат държани нелегалните мигранти в ЕС... Много е важно да се сключат и споразумения с тези трети страни на произход, както имаме такива вече с Тунис, с Либия, с Турция", каза още Радев пред Bulgaria ON AIR. 

Той заяви, че се надява още в следващите месеци да видим ново законодателно предложение на ЕК в областта на нелегалната миграция. И обобщи "Истината е в засилване на контрола по външните граници." 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Брюксел 1
fallback