Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Избори 2024: Росица Матева посочи най-честото нарушение при вота в чужбина

Говорителят на ЦИК препоръча на членовете на СИК да четат внимателно указанията на Комисията 

19.10.2024 | 18:47 Редактор:

Най-честото нарушение при вота в чужбина е, че членове на секционните избирателни комисии не говорят български език. Това заяви в предаването "Брюксел 1" зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. По думите ѝ такива сигнали е имало в Турция, Великобритания и други държави. 

Матева препоръча на всички членове на СИК да четат внимателно методическите указания на ЦИК, за да няма нарушения.

Във връзка с проблемите при видеонаблюдението от броенето на бюлетините тя заяви: "Камерите за видеонаблюдение са обикновени телефони, на които всички функции, освен заснемането, са изключени, за да не се ползват като телефони. Всеки български гражданин има телефон, така че е необяснимо защо се използва камерата така, че да снима обратно".

Матева уточни, че се предоставят и указания как да се използват: "Надявам се, че след толкова произведени избори, в които имаме и видеонаблюдение на преброяване на резултатите, СИК вече знаят как да боравят с тези устройства" , посочи още Матева пред Bulgaria ON AIR. 

Тя каза още, че мерките за струпванията, които традиционно се образуват в Турция, не са по-различни от друг път. "Ще произвеждаме едни избори този път, така че се надяваме да няма такива струпвания", заяви говорителят на ЦИК. 

Гледайте целия разговор във видеото.