Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Неспазване на споразумението е забавило "украинската помощ" 

Служебният земеделски министър Георги Тахов разясни защо се е стигнало до проблема

19.10.2024 | 18:15 Редактор:

Парите по споразумението между правителството и земеделския сектор от февруари не са били предвидени в държавния бюджет. Това е довело до забавянето на "украинската помощ". Това заяви в предаването "Брюксел 1" служебният министър на земеделието Георги Тахов.

Той разясни: "Основното затруднение се възпроизведе от това, че през февруари имаше ефективни стачни действия на земеделския бранш. Беше подписан меморандум между тогавашната власт и представители на земеделския бранш. Това споразумение само по себе си не доведе до бюджетиране на средствата в централния бюджет. А това трябваше да бъде предпоставка за тяхното навременно изплащане." 

"Украинската помощ", сама по себе си, е една добра мярка. Тя е мярка, която трябва да покрие дисбалансите в сектор "Земеделие" при тяхното номинално изражение. "Украинската помощ" се изплаща на държави членки, които са засегнати от войната на Русия срещу Украйна. Особеното при нея е, че бюджетът е национален, изплащането става през централния бюджет", уточни още Тахов пред Bulgaria ON AIR. 

Той припомни, че България има една стратегическа цел - приемането ни в Еврозоната.

"И когато гоним тази цел, срещу всеки нормативен разход, в случая това са два транша по 325 милиона лева, не са били заложени както в разходната част, така и в приходната, за да може балансът да не наруши бюджетния дефицит от 3%", посочи още министърът.  

Целия разговор гледайте във видеото.