Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Юлиян Попов: Въглищните централи затварят, защото не им излиза сметката

Бившият министър на икономиката бе категоричен - никой не ни кара да правим тази крачка

05.10.2024 | 19:57 Редактор:

Затварянето на въглищните централи по никакъв начин не е обвързано с Плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви в предаването "Брюксел 1" бившият министър на икономиката и бивш кандидат за еврокомисар на България Юлиян Попов. По думите му затварянето на централите зависи от пазарните механизми, в които се включват цените на въглеродните емисии.

"Но те са на пазара от 2005 година, така че това е един процес, който на нас би трябвало да ни е много добре познат, ние би трябвало да знаем, че някъде по това време, около тези години сега, въглищните централи няма да могат да издържат на пазара", допълни Попов пред Bulgaria ON AIR.  

Доброволно затваряме въглищните си централи

Никой не ни кара да затваряме централи, категоричен беше специалистът.

"Централите затварят, защото не им излиза сметката. Това е единственият механизъм, който затваря централите. Сега в момента, докато говорим, мисля, че 15% от електроенергията се произвежда от въглищните централи", посочи Попов. Той направи сравнение с години, когато нямаше възобновяема енергия, когато тези соларни централи не бяха изградени - по това време на годината 45-50% от електроенергията се е произвеждала от въглища.

Причината не е в това, че някой административно е затворил въглищна централа, разясни експертът.

"Причината е в това, че соларната енергия се разви много буйно, тя е много по-евтина, появяват се вече и доста сериозни вятърни централи и започват в България, и не само, сериозни големи индустриални батерии, които могат да уравновесят неравномерното производство на електроенергия. Това са основните най-грубо казано механизми, които променят картината", обобщи Юлиян Попов. 

Гледайте целия разговор във видеото.