Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Спас Ташев: Москва разработва концепцията за "Троянския кон" с РСМ в ЕС

Има единна европейска позиция срещу този режим в Скопие, който продължава с антибългарската и антиевропейската политика, коментира експертът

05.10.2024 | 19:23 Редактор:

Общи приказки. Така доц. Спас Ташев от БАН коментира в предаването "Брюксел 1" изказването на външния министър на Северна Македония Тимчо Муцунски на сесията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в Страсбург. Там Муцунски отговори на множество въпроси, включително от български депутати, за конституционните промени, които трябва да включат българите като част от македонската Конституция, както и за случаи на насилие и омраза към българи в Северна Македония.

"Нищо по същество. Измъкване. Оплакване, че в залата има много българи", продължи доц. Ташев и уточни: "Става въпрос за четирима депутати, които задаваха конкретни въпроси. При над 600 члена на Парламентарната асамблея мисля, че четирима души въобще не могат да бъдат определящи по отношение на политиката. Но ние виждаме, че има и представители на други държави от Централна и Западна Европа - членове на Парламентарната асамблея, които задават неудобни въпроси, което показва, че има една единна европейска позиция срещу този режим в Скопие, който спечели изборите преди няколко месеца и продължава да провежда и антибългарска, и антиевропейска политика", каза Ташев пред Bulgaria ON AIR.   

Ролята и интересите на Русия

"Ако анализираме коментарите в България през последните две години, ще видим, че имаше една малка групичка, която казваше, че на всяка цена Скопие трябвало да влезе в ЕС в този си вид, тъй като интересът на Путин, на Москва, всички се оправдават с Путин и Москва, бил България и Северна Македония да бъдат разделени", подчерта Спас Ташев. 

Според специалиста Москва разработва концепцията за "Троянския кон": "Вкарвайки РСМ в европейския преговорен процес, тя го минира отвътре и прави ЕС поне в регионален мащаб по-слаб. Между другото политика на Унгария горе-долу е в тази посока", заключи той.  

Гледайте целия разговор във видеото.