fallback

Андрей Новаков: Отбраната на целия регион зависи от Коридор №8

Евродепутатът посочи, че няма шанс евросредствата за транспортния коридор да се пренесат другаде

28.09.2024 | 19:05 Автор: Надя Хамдан

Няма шанс парите от Коридор номер 8 да се пренесат някъде другаде, в това число за Коридор номер 10. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков в предаването "Брюксел 1" по повод искането от Скопие за пренасочване на средства. Новаков бе категоричен: "Няма как. Слава на Бога, имали сме много добри български владетели назад в миналото, които са се погрижили България да не може да бъде заобиколена. Същото важи и за този Коридор".

"ЖП линията от София до Гюешево е открита на 15 юни 1910 година. Това е преди 115 години, кажи-речи. За 115 години не се намери как българският влак, който и в момента чака на границата, да продължи напред", посочи Новаков. И заяви, че си го обяснява с "липса на желание и нищо друго."

"Коридор номер 8 е важен за цяла Източна Европа"

Новаков бе категоричен, че проектът за Коридор номер 8 е важен за цяла Източна Европа, особено в дни на несигурност: "Дължим честност на хората. Това не е само заради туристите, това не е само заради индустрията. Сигурността и отбраната на целия регион зависят от този път", посочи Новаков пред Bulgaria ON AIR. По думите му в случай на необходимост по този път би трябвало да дойде подкрепление, което да осигури отбраната на целия регион.

Австрия все повече узрява за идеята да се въздържи при гласуване, което би било достатъчно България и Румъния да влязат ефективно в Шенген и по суша, коментира още евродепутатът. Но подчерта: "Това ще се случи единствено ако има редовно избрано правителство в България, което има по-дълъг хоризонт от 3 месеца. Това ще се случи само когато от страна на България има кой да преговаря, има кой да го поиска и има кой да го вземе".

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Брюксел 1
fallback