fallback

Димитър Манолов: Рядко критикуваме депутатите за заплатата им

Синдикалистът коментира европейската директива за адекватни минимални заплати в ЕС

21.09.2024 | 21:55 Автор: Надя Хамдан

От средната работна заплата зависят много плащания, в това число и масови плащания, като например учителските заплати. Това заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в предаването "Брюксел 1". Той коментира директивата за адекватни минимални заплати в ЕС.

"Ключовата дума в тази директива е "адекватни". В първия текст, който описва как трябва да изглежда минималната работна заплата (МРЗ), се казва, че тя трябва да е достатъчна, за да може човекът, който я получава, да преживява прилично. След това има още няколко изисквания към нея", посочи Манолов. 

Ограничения при формирането на минималната работна заплата

"Ние, представителите на работещите, настояваме за размер, който да е достатъчен, за да преживяват хората. А от другата страна казва, че определящата функция, от която трябва да зависи тя, е производителността на труда, каквото и да значи този Марксически термин – производителност на труда", каза специалистът и обобщи, че и двете страни имат интерес работата да бъде свършена.

Манолов разкри, че директивата формално е транспонирана в нашето законодателство, защото в закона е записано, че минималната работна заплата e равна на половината от средната.

Парите на властта

"Това, че другите изисквания на директивата не са докрай изпълнени е въпрос на интерпретация на страната, която прилага директивата. Така че сега и в бъдеще МРЗ ще бъде равна на половината от средната. Ще се случват и много други неща около средната работна заплата, защото все повече се разширява този процес – различни доходи да бъдат обвързани с нея. А това може да ни докара допълнителни грижи", каза синдикалистът пред Bulgaria On AIR.  

"Това, че народните представители получават базова заплата три пъти средната за страната, съм го оставил настрани. Те са едни 240 човека, на които сме свикнали общо взето всичко да им търпим. Разбира се, критикуваме ги от време на време. Но рядко ги критикуваме за това, че тяхната заплата е равна на три пъти средната", посочи още Манолов.  

Президентът на КТ "Подкрепа" каза и кога ще имаме адекватна минимална работна заплата в България.

"Познавам много хора, които имат много пари. Те са наши партньори. Не съм видял нито един, който да каже "Аз имам достатъчно. Доходите ми са адекватни". Това е много между ушите, въпрос на усещане", даде пример Димитър Манолов. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Брюксел 1
fallback