fallback

Журналист: Посещението на Гордана Силяновска в София е първоаприлска шега 

Димитър Русков заяви, че антибългарската политика на РСМ е подчинена на идеологията на Белград 

21.09.2024 | 20:26 Автор: Надя Хамдан

Северна Македония провежда една антибългарска, но и една антиевропейска политика, която е подчинена на държавната идеология, наложена от Белград от десетки години. Това заяви в предаването "Брюксел 1" журналистът от БГНЕС Димитър Русков. Той изрази мнението си, че министър-председателят на РСМ Християн Мицкоски е излъгал, че в Брюксел ще проведе частни срещи с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателя на ЕС Шарл Мишел, а се е оказало, че ЕК събира всички лидери от Западните Балкани. Русков коментира, че това му напомня на посещението на президента на РСМ Гордана Силяновска на опера в София и настояването ѝ за среща с президента Румен Радев.

"Напомня ми, тъй като Мицкоски заяви, че искането ВМРО-ДПМНЕ да бъде изключено от ЕНП е първоаприлска шега. Точно така, с тези думи бих описал посещението на Силяновска в София и посещението на Мицкоски в Брюксел. Абсолютно никакъв резултат, задълбочаване на агресията към България и към ЕС, една риторика за вътрешна употреба, която освен да задълбочи проблема между двете държави, няма да доведе до друг резултат. Целта е България да бъде изкарана виновна за самоблокажа от стана на Скопие към европейския процес и да се покаже в същото време, че правителството на Мицкоски уж продължава този път. Всъщност е точно обратното, те го показаха много ясно“, категоричен беше журналистът пред Bulgaria On AIR. 

Той разкри, че снимките от срещата на Силяновска и Радев са били публикувани в македонски медии, в социалните мрежи на президентството на Северна Македония и в уебсайта.

"Едва когато разбраха, че могат да използват този фалшификат, наречен "скандал" в своя полза и за антибългарска пропаганда, тогава бяха свалени и започна мощна медийна кампания за очерняне на българската страна", допълни Димитър Русков. 

Журналистът коментира и изказването на вицепремиера на РСМ Александър Николоски, който нарече българите "мизерници".

"По-важното е, че Николоски не би си позволил никога да направи подобно изявление, ако не усеща зад гърба си сила, която го подкрепя – Белград, бих казал и Будапеща", подчерта Русков. И разкри, че Унгария финансира от години мощна медийна империя в Република Северна Македония, чиято стратегия, по думите му, е да всява допълнителна омраза към България.

"От една страна имаме буквално сръбски министри в правителството на Мицкоски. А от друга страна – тотално медийно завладяване от унгарска страна. Очевидно целта на Сърбия е в никакъв случай да не допуска Македония да бъде част от Блока преди нея", обобщи журналистът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Брюксел 1
fallback