Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Андрей Ковачев: Екатерина Захариева получи "ресора на бъдещето"

Управляващите в РСМ не желаят ЕС и търсят виновник, коментира евродепутатът

21.09.2024 | 18:24 Редактор:

Управляващите в Република Северна Македония не желаят да продължат по пътя на европейската интеграция и си търсят виновник. Такова мнение изрази в предаването “Брюксел 1” евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев. Той разясни своя геополитически прочит на ситуацията и определи казуса със снимката на двамата президенти Гордана Силяновска и Румен Радев като “смехотворен елемент със знамето“. 

"Те нарочно ни провокират, за да може и ние да отговорим, защото за мен просто не желаят да продължават по пътя на европейската интеграция и си търсят виновника, който да го дадат на публиката в РСМ и да кажат "Ето България е виновна за това, че ние не можем да продължим по пътя. България е най-лошата…“ с всички тези епитети, които използват. И ние, за съжаление, нямаме друг възможен изход от това да отидем с Китай, да вземем 500 млн. евро заем чрез Будапеща, да спрем Коридор номер 8…“, каза Ковачев.

Относно искането на евродепутати от ГЕРБ да се стартира процедура по изключването на ВМРО-ДПМНЕ от Европейската народна партия, Ковачев уточни, че това ще е последна стъпка.

“В ЕНП си има процедури, инструменти, етична комисия, замразяване на членство. Ако няма никаква друга възможност, ако няма извинение, ако няма подаване на ръка отново за добросъседство и приятелство, то няма как да сме повече заедно. Но това е последната стъпка. Но нека все пак да видим защо се стигна до там“, каза евродепутатът пред Bulgaria On AIR.  

Добросъседските отношения са ключови за европейското бъдеще на РСМ. Този път това им е припомнено не само от България, но и от Брюксел, подчерта евродепутатът.  

Той коментира и ресора "Стартъпи, проучвания и иновации", който Екатерина Захариева получи в Европейската комисия. По думите му това е основен приоритет за Комисията.

"Голям проблем е, че от първите 10-20 най-големи компании в света няма европейски. Бавим се и в IT сектора – няма европейски интернет платформи. Имаме крещяща нужда да инвестираме в по-ефективна икономика, която да привлича инвестиции“, категоричен беше Ковачев.

Ако искаме да преживеем в този глобализиращ се и променящ се свят, ние трябва да се адаптираме, каза евродепутатът.

"Смятам, че този ресор е ресорът на бъдещето, гръбнак на европейската икономика. След 5 години трябва да се носи отговорност дали сме се справили", допълни Андрей Кочавев.

Гледайте целия разговор във видеото.