Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

П. Петков: ВСС произведе скандал с начина, по който избра председател на ВКС

Мониторинговият доклад на ЕК и новият гръцки парламент - теми на Брюксел 1

03.02.2015 | 08:29 Редактор: Красимир Кирев
П. Петков: ВСС произведе скандал с начина, по който избра председател на ВКС

Европейската комисия оповести годишния си доклад за България - критичен, както се очакваше. Най-големи са критиките в работата на ВСС, отбеляза вицепремиерът Меглена Кунева веднага след официалното оповестяване на документа. Ден по-късно ВСС избра председател на ВКС. Начинът на избиране предизвика поредните съмнения у нас и доведе дори до искания президентът да не подписва Указ за назначаването на събралия 17 гласа кандидат.

Как ще се отчете всичко това от мониторинга, който ни е наложен от Брюксел, какви мерки ще бъдат предприети във връзка с другите критики в доклада на ЕК, ще има ли нов специален орган Антикорупция по подобие на този в Румъния и какво видяха по време на посещението си в северната ни съседка правосъдният министър и неговият заместник – по тези въпроси разговаряме в студиото в Петко Петков – заместник-министър на правосъдието.

Във втората част на предаването с журналистът Никола Кицевски говорим за Гърция след изборите – ще успее ли новият премиер от крайно лявата Сириза Алексис Ципрас да изпълни предизборните си обещания за минимална заплата в частния сектор от 750 евро и орязване на гръцкия дъл  и предоговаряне на условията по спасителния заем за страната, къде се позиционира новото гръцко правителство във външната политика след заявката си срещу разширяване на санкциите срещу Русия, за което Брюксел настоява, как ще се отразят спрените приватизации на гръцката икономика и какъв ще е ефектът от гръцкия избор върху Европа.