Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Проф. Кирил Топалов: Македонското общество е отровено от антибългаризъм

Историкът коментира посещението на президента на РСМ Гордана Силяновска в София 

14.09.2024 | 22:17 Редактор:

Президентът Румен Радев представи ясно платформата, върху която би разговарял със северномакедонския президент Гордана Силяновска. Това заяви в ефира на "Брюксел 1" писателят и историк проф. Кирил Топалов.

"Много хубаво e, че по отношение на темата "Македония" всички наши партии, всички институции, са единни в своите становища. България отдавна не е била така единна в каквото и да е. И вероятно още дълго време няма да бъде", посочи още историкът. 

На въпрос как да разчетем визитата на Силяновска, Топалов отговори: "Първо, в чисто човешки, сантиментален аспект, тя е решила да дойде в София, както знаем някои от детските ѝ години са свързани с България и със София. Второ, тя е от хората, които, надявам се, разбират, че да се караш с България в тази ситуация, в която ти зависиш от България да те пусне в ЕС, вероятно не е много разумно. И е намерила един благовиден предлог, един културен предлог, във връзка със спектакъла "Набуко" да дойде и да се срещне с президента, и това е чудесно. Такива срещи трябва да се правят". 

По думите му очевидно политиката на РСМ по отношение на България се гради сякаш на две равнища.

"Едното е свирепото, непримиримото на Мицкоски. Другото е по-диалогичният подход от страна на министъра на културата, на президентката и на някои други", подчерта Топалов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него не е изключен сценарият, в който Мицкоски ще бъде лошото ченге, а Силяновска - доброто.  

Да се надяваме, че като интелигентен човек, тя е учен, е разбрала сигурно, че малко е попресолена манджата от тяхна страна и вероятно едно такова посещение  може би малко ще омекоти напрежението между двете държави. Омекотяването е в техен интерес, не в наш, категоричен беше писателят.

И уточни: "България е и в НАТО, и в ЕС, и във всички световни позитивни структури. Те стоят на прага и те трябва да оценяват от време на време, че правят грешки."  

"Всички сме наясно, че в РСМ, за да те изберат за президент или партията ти да спечели, трябва да демонстрираш най-свиреп антибългаризъм. Това е отчайващо, защото това означава, че тяхното общество е отровено от антибългаризъм", посочи още професорът.  

Целия разговор гледайте във видеото.