fallback

Експерт: Политиката на Германия за отворени врати на мигрантите отива към своя край

Филип Гунев коментира в предаването "Брюксел 1" новите мерки, които Германия въвежда по отношение на мигрантите 

14.09.2024 | 21:45 Автор: Надя Хамдан

Политиката на отворените врати в Германия отива към своя край. Така бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев коментира в ефира на "Брюксел 1" новите мерки, които страната въвежда от понеделник. Ще има контрол по външните граници на Германия, за да се откриват нелегалните мигранти и кандидати за убежище. Канцлерът Олаф Шолц определи тази промяна в миграционната политика като най-големия обрат в политиката за предоставяне на убежище.

"Причините са основно политически и бяха от една страна резултатите в двете провинции, които наскоро имаха избори, и където се видя, че антиимигрантската реторика спечели много гласове на две от партиите, които са на по-крайни позиции и това уплаши управляващите. В същото време бяха и терористичните атентати, извършени от бежанци и вследствие от това общественото мнение продължи да прави още по-рязък завой към втвърдяване на политиките“, каза Гунев.

По думите му това, което прави Германия в момента, и мерките, които прилага, по-скоро са мерки, които ще се опитат да приложат сегашното право такова, каквото е.

"Там може би най-спорната мярка е какво ще се прави с мигрантите, които се появяват на германската граница. В момента законът изисква мигрантите, които се появят на границата и искат убежище, да бъдат заведени в центрове във вътрешността на страната. Целта сега е още на самата граница да има възможност да стартира процедурата по връщане на тези мигранти, регистрирани като бежанци в други държави, включително и България", коментира Гунев пред Bulgaria ON AIR.

Потенциално това ще рефлектира върху всички страни от ЕС, включително и България, смята експертът.

И прогнозира: "Германия ще бъде все по-малко този магнит, който привлича мигрантите. Те минават през България и влизат през България, защото смятат, че лесно и бързо могат да стигнат до Германия." Ето защо едно от очакванията е, че тези мерки ще намалят и броя на мигрантите у нас, посочи експертът.  

Целия разговор гледайте във видеото. 

fallback
Още от Брюксел 1
fallback