fallback

Дечо Дечев за надценките на лекарствата: Държавата да си влезе в ролята

Бившият управител на НЗОК коментира проблема с надценките на някои лекарства в частните болници

14.09.2024 | 22:30 Автор: Надя Хамдан

Държавата трябва да си влезе в ролята и да спазва законите. Така бившият управител на НЗОК Дечо Дечев коментира проблема с надценките на някои лекарства в частни болници.

В ефира на "Брюксел 1" той даде пример с лекарствен продукт, който в държавни болници струва между 37 и 47 лева, а частни го купуват за 393 лева. Повод за разговора е последното предупреждение на ЕК към България да въведе обществени поръчки и в частните болници. Според експерта европейският орган се е намесил, за да има равнопоставеност между всички участници на пазара.  

Дечо Дечев разясни и за кои лекарства става въпрос: Проблемът се отнася само за лекарствата, които се заплащат от НЗОК извън цената на клиничната пътека. И второ – в тази група лекарства (почти изцяло онколекарства) проблемът се касае само за онколекарствата, които са паднали от патент – тоест там, където има повече от един производител за един препарат лекарствен продукт.

Държавата не контролира надценките

Държавата не контролира надценките, категоричен беше Дечев пред Bulgaria ON AIR

Той даде пример, който онагледява проблема: Производителят продава на всички на една и съща цена. Купува един търговец на едро един продукт, той се появява за 50 лева в една болница, която провежда обществени поръчки. Същият търговец купува пак на същата цена този продукт, продава го в частна болница 20, 25 пъти по-скъпо, отколкото го е купил“.

Според госта разковничето на проблема е, че някой в държавата трябва да контролира как, след като пише в закона, че надценката за лекарствата може да е до 4%, се получават 2500%.

"Не мисля, че частните болници трябва да правят търгове. Не е въпросът в търга. Въпросът е да се спазва действащото законодателство и да има ефективен контрол по веригата производител - търговец на едро - болница. Това е. Няма нужда от нови текстове и нови закони", категоричен е Дечев. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

fallback
Още от Брюксел 1
fallback