Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Можем ли да предотвратим инциденти като глобалния IT срив?

"Изкуственият интелект може да разпознае фалшивите видеа и информация", каза Доброслав Димитров

27.07.2024 | 21:00 Редактор: Вяра Димова

Какво показа глобалният IT срив и хаосът по летищата и гарите? Изцяло зависими ли сме от информационните технологии? Темата коментира IT експертът и председател на УС на БАСКОМ Доброслав Димитров.

"Дали можем да предотвратим възможността за инциденти - не, защото няма нещо, което е 100% сигурно. Втората част на казуса е какъв ще е домино ефектът от него. Този глобален срив е по-скоро провал на планирането и на мащабен поглед към цялата верига. Това че грешка на едно място е рефлектирала върху толкова голяма част от системата, означава, че имаме провал на мерките", каза той в предаването "Брюксел 1".

Той допълни, че "Крауд Страйк" са имали план Б, те са реагирали, но гостът смята, че отговорността е на всеки ползвател. Например, една авиокомпания е отговорна сама за себе си.

"Крауд Страйк" няма да бъдат осъдени за инцидента. Това е все едно да осъдим някого, ако имаме провал при слънчево изригване със сринати електрически системи. Кой е виновен? Тук става въпрос за неуспешна актуализация на техен продукт, а това са много дебели договори, които имат защитни клаузи. Трябва да мислим как да се подсигурим, че такъв инцидент повече да не се случи. И тук идва важният въпрос за отговорността както на държавно ниво, така и на ниво големи компании. Те трябва да заложат и на собствена експертиза", заяви Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR

На въпроса дали българските институции имат план Б, гостът отговори, че България не е пострадала много и най-вероятно не сме разчитали някой отвън да ни пази.

"Съмнявам се, че след този срив ще бъде изгубена информация от банките, защото те имат план Б - това е основна част от работата им. Може да им спре онлайн приложението или сайта, но информацията е подсигурена и не може да изчезне. В случая просто им блокираха системите, но никой не може да бутне банките. Може да се създаде паника, но това е друг проблем, не е технологичен", коментира гостът срива в банките. 

По повод фалшивите видеа и информации, Димитров бе категоричен, че изкуственият интелект може да ги разпознае. Технологиите отново ще възстановят доверието в истинските медии, защото ще се окаже, че единственото място, където човек може да получи достоверна информация, е доказана медия.

"Трябва да станем критично мислещи и да проверяваме информацията в интернет", посъветва Димитров. 

Гледайте целия разговор във видеото.