fallback

Огнян Дъскарев: Джо Байдън е накаран да се оттегли насила

"Тръмп ще напада Камала Харис, заради нейното ляво радикално минало и радикално настояще", каза Огнян Дъскарев

28.07.2024 | 12:44 Автор: Йоана Великова

Как оттеглянето на Джо Байдън променя картината на американската и на световната сцена, какви са шансовете на Камала Харис и тези на Доналд Тръмп за президент на САЩ, кой от двамата е по-добрият избор за Европа и за България - коментар на журналиста Огнян Дъскарев.

“Преди няколко месеца питаха Путин кого той предпочита да стане президент и той каза че категорично предпочита Байдън, защото е по-предвидим от Тръмп и е много опитен политик. Не знаем дали казва истината, но е факт, че го каза. Всички тези призиви да се оттегли Байдън започнаха след катастрофалния му провал на дебата с Тръмп на 28-ми юни. Това, което ме учуди е как се промениха и самите медии, които дотогава подкрепяха Байдън три години и половина и всички тези големи западноевропейски и американски медии прикриваха какво е точно състоянието на Байдън, но всичко се показа на дебата. След което всички големи медии започнаха да дават статистика колко конгресмени призовават Байдън да се оттегли. И така дойде 21-ви юли, когато това действително се случи, но преди това Байдън категорично отказваше да се оттегли”, коментира Огнян Дъскарев в предаването “Брюксел 1”.

Той заяви, че самата Камала Харис няколко дни преди оттеглянето на Байдън казваше, че с него всичко е наред. Смята, че Байдън е накаран да се оттегли насила и това беше един вътрешнопартиен преврат.

“Най-голяма роля в този вътрешнопартиен преврат играха Нанси Пелоси, както и предишния президент Обама. Те двамата са най-влиятелните демократи и са играли най-важна роля. Обама два-три дни си мълчеше и не казваше нищо за Камала Харис, което даде храна на такива мисли, че той предпочита жена му да стане кандидат за президент, защото имаше и такива предположения, но вече всички леви медии подкрепят Харис. Славят я от сутрин до вечер колко е велика, но дали ще спечели Харис, много е трудно да се отговори на този въпрос. Тръмп ще напада Харис, заради нейното ляво радикално минало и радикално настояще ”, допълни Дъскарев пред Bulgaria ON AIR.

Събеседникът на Милена Милотинова припомни, че след като Камала Харис е станала вицепрезидент през март 2021 година Байдън я назначи за отговорник да спре истинското нашествие на незаконни мигранти през самата южна граница с Мексико. Според Дъскарев тя абсолютно нищо не е направила по въпроса. Броят на незаконните мигранти е над 11 милиона за три години и половина.

“Камала Харис ще напада Тръмп за аборта. Тя, като жена, е в по-добро положение от Тръмп да обсъжда това нещо и ще го нападне по следния начин: “Върховните съдии, които вие назначихте отмениха закона от 73-ма година против абортите”, но това не е вярно, защото Върховния съд отмени само федералния закон, но даде право на всеки един щат самостоятелно да решава какво да прави по този въпрос. Вторият начин на нападение на Тръмп е следният: тя е бивш федерален прокурор, а той е настоящ осъден престъпник. Тази абсурдна присъда обаче ще падне и той вече няма да е осъден престъпник, но това ще бъде след изборите, но засега тя е факт и предстои да му бъде произнесена присъдата, " коментира Дъскарев.

“Аз съм американски гражданин и изобщо не ми е безразлично кой ще е президент на САЩ, за мен няма съмнение, че Тръмп ще е по-добрия президент. Що се отнася до България и до Европейския съюз обаче е по-сложно. Бих искал да напомня, че Борисов, като премиер, беше на официално посещение в Белия дом и Тръмп го прие много сърдечно, сключиха 10-годишен военен договор, а освен това се разбраха във Варна да има пост на НАТО и също така Тръмп обеща втечнен американски газ да се доставя в България чрез Гърция, докато ние си построим необходимата инфраструктура, но Тръмп загуби изборите и това всичко пропадна. Що се отнася до ЕС там положението е по-различно, защото американската левица са по-международно настроени, за тях Америка е на второ място, докато десницата се интересува от това какво се случва в Америка. Един президент трябва първо да се грижи за страната си. За Западна Европа по-добрият избор е Харис”, заяви още Огнян Дъскарев.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Брюксел 1
fallback