Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Как гласуваха българските евродепутати при преизбирането на Урсула фон дер Лайен?

Андрей Ковачев, Кристиан Вигенин, Никола Минчев и Ивайло Вълчев за новия мандат на Лайен

21.07.2024 | 17:50 Редактор: Йоана Великова

От Страсбург евродепутатите Андрей Ковачев, Кристиан Вигенин, Никола Минчев и Ивайло Вълчев коментират преизбирането на Урсула фон дер Лайен и критиките към нея пред Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1". Урсула фон дер Лайен беше преизбрана за председател на ЕК с 401 гласа ЗА от 720-местния ЕП. Вотът беше таен с хартиени бюлетини.

"Аз съм избран тук от хора, които мислят и разсъждават така, както разсъждаваме аз и моите колеги от "Има такъв народ". Ние разсъждаваме по начина, който казва, че Европа не е това, което бихме искали да виждаме, липсва здравият разум в това, което се върши в момента в Европа, има повече идеология, отколкото здрав разум и за нас лицето на всичко това, което се случва през последните години е Урсула фон дер Лайен. Добрият председател за нас е този, който ще подходи практично и ще се основава не да идеология, а на нуждата от това какво трябва да се направи. Когато госпожа Фон дер Лайен дойде да разговаря с групата на европейските консерватори и реформисти, тя първо остави впечатлението, че наистина е готова да каже на всеки това, което би искал да чуе в този момент, тя се съгласи с това, че трябват промени, че може би някои неща не са били такива, каквито тя е очаквала да бъдат в началото, но тя заключи, че промените, които трябва да се направят, са по-скоро административни, отколкото промени в политиките. Мнението в групите на европейските консерватори и реформисти, въпреки че там нямаме общо мнение, мнозинството от тази група не подкрепя Урсула фон дер Лайен", каза Ивайло Вълчев от "Има такъв народ".

Пред Bulgaria ON AIR Андрей Ковачев заяви, че в голямото си мнозинство ЕНП подкрепя Урсула фон дер Лайен. През март месец на конгрес в Букурещ тя е била издигната с голямо мнозинство за водещ кандидат на Европейската народна партия. Въпреки всички критики към нея, той смята, че тя трябва да продължи да бъде председател на Европейската комисия с новите комисари, предложени от страните членки.

Глобалните предизвикателства

“И ние сме имали критики по отношение на ревизията на Зелената сделка, по отношение на някои бавни промени, които се случват или адаптирането на Европейския съюз, спрямо глобалните предизвикателства около нас - Китай, Русия, САЩ, ние трябва много по-бързо да адаптираме нашата икономика и да стане тя по конкурентоспособна, имали сме критики по отношение и на отбраната, сигурността, миграцията. Само нахвърлям основните теми, върху които трябва да продължи да се работи много усилено, но и много по-ефективно”, добави Ковачев, който подкрепи преизбирането ѝ.

Кристиан Вигенин заяви, че част от групата на европейските социалисти  със сигурност подкрепя Урсула фон дер Лайен, но с известно неудовлетворение.

“Други няма да я подкрепят, аз съм от тези, които няма да я подкрепят. Неубедителният ѝ старт преди пет години се отрази на цялостната ѝ работа. Тези пет години не бяха успешни, вярно е, че имаше кризи, но не може всичко да е идеално в един мандат, за да постигнеш добрите резултати. Ако днес си говорим, че Европейският парламент е минал вдясно, че европейските граждани не са доволни от това, което виждат като Европейски съюз, една от причините е работата на Урсула фон дер Лайен. На този пост трябва да имаме лидер и визионер, а не администратор и бюрократ”, коментира Вигенин от БСП.

Трудният мандат на Лайен

Никола Минчев от ПП/"Обнови Европа" допълни, че Урсула фон дер Лайен е провела много разговори в Европейския парламент, макар че тя самата е казвала, че с Патриоти за Европа и със Суверенистите няма да разговаря. Той подкрепя избора ѝ.

“Имам критики към нея, което е съвсем резонно с оглед на това, което се случи през последните пет години, макар че този мандат беше изключително труден, това, което си представяхме в началото на мандата, нямаше нищо общо с това, което се случи в последните пет години", допълни Минчев. По думите му обаче един провал на вота за председател на ЕК би хвърлил ЕС в доста сериозна криза, от което ЕС няма нужда в момента.

"Има критики, ще има и искания към работата на цялата ЕК и контрол по време на мандата, но към настоящия момент тя трябва да бъде подкрепена", коментира още Минчев.

Какво ни очаква?

На въпроса на Милена Милотинова какви искания ще имат гостите като български евродепутати, какво трябва да се осмисли от досегашните политики и какви са важните за България теми, Андрей Ковачев заяви, че едни от най-важните теми за България са свързани с политиката по сближаване, усвояване европейските средства и намаляване на бюрокрацията. 

“Един от проблемите със Зелената сделка е, че понякога се получават политики, които се бият една друга. От една страна говориш, че ще помагаш на бизнеса да е по-конкурентоспособен и се дават пари, от друга страна Зелената сделка ти казва: "Тук сега ще докладваш хиляди страници всеки месец" и особено на малките и средни предприятия им се налага да наемат хора, за да могат да докладват административните неща как те изпълняват целите на Зелената сделка", посочи Кристиан Вигенин.

“Още когато Урсула фон дер Лайен беше на заседание на групата на "Обнови Европа", стана дума за две теми, които изключително много засягат България. Едната беше темата за присъединяването ни към сухопътния Шенген, където трябва да призная, че Урсула фон дер Лайен заяви твърд ангажимент в подкрепа на България. Един ангажимент в полза на България и Румъния е много ценен за нас", допълни Минчев.

Виктор Орбан и Унгария

По повод унгарското председателство, несъгласуваното посещение на Виктор Орбан в Москва и какво можем да очакваме от председателството на Будапеща, Андрей Ковачев подчерта, че Виктор Орбан отдавна е самостоятелен играч, който търси сподвижници.

“Има и от българска гледна точка и неща, които са притеснителни. Орбан, Вучич, Мицковски, тази ос Будапеща-Белгра- Скопие е категорично антибългарска. Аз лично съм говорил с Виктор Орбан няколко пъти, финансирането от унгарска страна на медиите на ДПМНЕ с фикс идеята, че се бори със Сорос, и му казах директно, че не знам дали се борят със Сорос, но се борят срещу нас, те говорят и насаждат омраза върху нас, унгарците знаят много добре, че това е голям проблем за нас”, добави Ковачев.

Целия разговор гледайте във видеото.