Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Н. Пр. Йоси Леви Сфари: Трябва да разберем, че зад всичко това стои Иран, той трябва да бъде спрян

"Живеем в много по-опасен свят днес и трябва да си спомним защо", каза посланик Сфари

21.07.2024 | 16:45 Редактор: Йоана Великова

12 години след атентата в Сарафово - каква е връзката на тази атака с други атентати и на колко фронта воюва Израел в момента?

“Отбелязваме 18 юли като дата на атентата в Сарафово (б.р. - зад който Израел заяви, че стои "Хизбула"), а през 2020 година и българският главен прокурор потвърди това, и атентата в Буенос Айрес, в който загинаха 80 души по същия начин, както и атаката на 7 октомври, която беше извършена от "Хамас". Всички тези събития са свързани с една държава и това е Иран. Иран има свои прокси организации, като "Хизбула", "Хамас", хутите в Йемен, шиитските милиции в Сирия и в Ирак. Иран представлява много сериозна заплаха за световната сигурност", коментира израелският посланик у нас Негово Превъзходителство Йоси Леви Сфари в студиото на "Брюксел 1"

Само военното крило на “Хизбула” беше включено в списъка на терористичните организации. Според посланик Сфари това е грешка, защото когато се прави разграничение между политическо крило и военно крило, изглежда, че те не са свързани и едното не дава инструкции на другото.

Атаката на хутите

“Трябва да разберем, че зад всичко това стои Иран и най-важното днес е да декларираме и да обявим Иранската революционна гвардия за терористична организация. Трябва да действаме срещу заплахите от Иран. Представете си, че тези терористични организации имат на своя страна ядрени оръжия. Иран трябва да бъде спрян, а също така и ядрената програма на Иран трябва да бъде спряна и това е в името на свободния свят", допълни той пред Bulgaria ON AIR. 

В петък през нощта отново имаше атака от хутите. Н. Пр. Йоси Леви Сфари поясни, че това не е нещо ново, защото постоянно са подложени на атаки.

“Това, което се случи в нощта между четвъртък и петък, беше атака от дрон, изпратена от Йемен, срещу Тел Авив и един човек беше убит, бяха ранени други. Това е способност на Иран, знаем, че Иран доставя оръжия на Русия във войната срещу Украйна и по същия начин използва тези оръжия и за други цели. Всички тези организации в крайна сметка имат една посока и тази посока е Иран, отговорността е на Иран”, категоричен е израелският посланик у нас.

На въпроса на Милена Милотинова на колко фронта в момента Израел води война, посланик Сфари заяви: "Атаката започна с "Хамас" в Газа, което е свързано с Иран, беше продължена от "Хизбула" в Ливан, което отново е свързано с Иран. Израел е атакуван още от хутите, отново свързани с Иран, има и шиитски милиции в Ирак и Сирия, които получават оръжия от Иран. Единственото безопасно място за евреите е Израел. Съществуването на държавата е изключително базово условие за защита на евреите".

Какво е бъдещето на Близкия Изток?

“Въпросът, който трябва да зададем, е не какъв лозунг да използваме, за да говорим за бъдещия мир в Близкия изток, а по-скоро какво е реалистично. Говорим за решение с две държави, но ние не разбираме какво точно е решението в този случай, защото до 7 октомври Газа беше почти независима, имаше всички възможности да има независимо правителство, да има просперитет, живот, те всъщност можеха да решат как да изградят своята държава. Но образованието сред палестинците не се е променило, то става все по-радикално. В палестинското общество вирее радикализация, за какъв мир говорим и как може да се постигне той? Това е мир с хора, които искат да избиват евреи, които промиват мозъците на своите деца от детската градина и ги учат да бъдат терористи, да бъдат джихадисти. Когато прочетох заключенията на последния съвет на Европейския съюз, където се говори за бъдещето на Палестинска демократична държава, която живее и съществува наред с Израел - за мен това е все едно нашите врагове са напълно променени. Виждали ли сме такова демократично общество в Палестина? Какво им е попречило да бъдат демокрация досега? Защо се контролират от радикални терористични организации? Те са избрали "Хамас" и проучванията на общественото мнение показват, че те подкрепят "Хамас", така че ние не подкрепяме такова бъдеще”, коментира гостът по повод независима палестинска държава.

Н. Пр. Йоси Леви Сфари подчерта, че между Израел и ООН има много напрежение. По негови дума ООН е много пристрастна организация и в крайна сметка се контролира от едно автоматично мнозинство.

Израелският посланик у нас коментира и темата за антисемитизма в Европа и България.

Свят, пълен с дезинформация

"Един от основните въпроси, проблеми, пред които сме изправени днес, са социалните медии - това са основните проблеми. Хората са изложени на много дезинформация и тя много често води до омраза. Много често зад тази омраза стоят различни държави - например Русия, Китай и Иран, които инвестират много пари точно в такива кампании. Преди една седмица в САЩ беше публикувана информация, че Иран финансира демонстрации срещу Израел и в Израел няколко израелци са хванати, че са манипулирани и служат на Иран, като си играят с умовете, мислите на хората. Това е слабото място на демокрацията и това всъщност води до антисемитизма", посочи израелският посланик.

По негови думи отношенията между българи и евреи винаги са били на добро ниво.

"Наистина България има различни корени. Винаги споменаваме спасяването на евреите, но корените между отношенията между евреите и българи започват преди векове и съществуването на тези общности и сътрудничеството между тях винаги е било добро още от времето на Османската империя, а това е основата за спасяването на евреите и след това последвалите добри отношения между нашите народи", добави Н. Пр. Йоси Леви Сфари.

Реална заплаха от война?

На въпроса на Милотинова какво да очакваме от Близкия изток и може ли напрежението с "Хизбула" да прерасне в реална война и военна действия, посланик Сфари отговори, че не знае. 

“Нашият мандат е много ясен, има резолюция на Съвета за сигурност от 2006 година, като тя трябва да се изпълнява от Ливан. Ливан трябва да изведе своята армия от Северен Израел, в противен случай може да има пълномащабна война, всичко друго е терористична акция. Искам да ви попитам 12 години след Сарафово - нашият свят е по-сигурен, по-стабилен или по-малко сигурен и стабилен? Живеем в много по-опасен свят днес и трябва да си спомним защо, трябва да действаме съответно на ситуацията", изтъкна още Н. Пр. Йоси Леви Сфари.

Целия разговор гледайте във видеото.