Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Проф. Анна Кръстева: Във Франция ще се управлява без крайната десница

Формулата ще бъде проевропейска, заяви преподавателят по политически науки

13.07.2024 | 18:13 Редактор: Толя Стоянова

На втория тур на изборите във Франция партията на Марин льо Пен не успя да задържи резултата си от първи тур. Най-много депутати има лявата коалиция.

"Политическата ситуация е изключително динамична, изисква лидерство от страна на президента Макрон и промяна на политическата култура от страна на гражданите. Всички са малцинство. "Националният фронт", коалицията на Макрон и крайната десница са трите водещи", коментира професорът по политически науки Анна Кръстева в предаването "Брюксел 1".

Според нея добрите новини за Европа са, че каквато и формула да се намери, тя ще бъде проевропейска, а крайната десница няма да бъде част от нея.

"Големите опасения, че Франция ще загуби своята роля на насител на европейската идея, на този етап не са факт. Три сценария можем да очертаем. Единият е към коалиция. Крайнодясното на Льо Пен се изключва от всички сценарии. Другият възможен сценарий е правителство на малцинството. Такова до момента беше правителството на Макрон. Третият сценарий е техническо правителство, което също няма големи традиции", каза проф. Кръстева пред Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че има изключителна динамика в структурирането на ЕП в последните дни, а голямата новина, която доведе до съществено преструктуриране на ЕП, е формацията, която създаде Орбан - "Патриоти за Европа". В нея влязоха "предишните големи играчи" - Марин льо Пен от една страна, и лидерът на италианската "Лига" Матео Салвини от друга.

"Социалистите искат да се пренапише Зелената сделка по отношение на ярка социална политика. Либералите искат да се пренапише по отношение на конкурентоспособността на Европа", добави проф. Кръстева.

По думите ѝ категорично е било посланието на президента на АЛДЕ, че става непредвидимо накъде би тръгнало ДПС с едноличното лидерството на Делян Пеевски, който е санкциониран от САЩ и Великобритания".

Гледайте целия разговор във видеото.