Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Явор Куюмджиев: Договорът с "Боташ" е престъпление

Бившият зам.-министър на енергетиката коментира шансовете на "Булгаргаз" да спечели арбитража срещу "Газпром"

13.07.2024 | 18:28 Редактор: Искра Ангелова

"Булгаргаз" заведе арбитражен иск срещу "Газпром" за над 400 млн. евро.

"Шансовете да спечелим това дело са 50/50. До ден днешен остава въпросът кой спря договорите и дали промяната на тогавашния договор за плащанията по него от долари в рубли е форсмажор. Ако изходим от подобни дела, които се водеха в други държави, практиката е малко спорна. Финландската газова компания не успя да осъди "Газпром". Там съдът разпореди, че промяната във валутата на плащане не е достатъчно условие за прекратяване на договора", каза бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев в студиото на "Брюксел 1".

Той уточни, че някои компании са направили компромис и са започнали изплащането в рубли.

"Става въпрос за Франция, Италия, Словакия. Тези, които тотално спряха, бяхме ние, поляците, финландците и от балтийските държави. В тези международни дела има практика, при която адвокатите на страните правят много строг мониторинг на изказванията на длъжностни лица за съответните държави. Заради това не мога да си позволя да кажа дали ще спечелим, защото и в двата случая може да бъде използвано", допълни Куюмджиев за Bulgaria ON AIR.

Според него договорът с "Боташ" е престъпление.

"За мен е непонятно защо хората, които допуснаха подписването на този договор, все още нямат повдигнати обвинения за безстопанственост в особено големи размери. Предоговарянето е невъзможно. Проблемът на този конкретен договор е, че ако "Булгаргаз" спре да изпълнява задачите и тежестите, те се прехвърлят върху държавата", поясни бившият зам.-министър на енергетиката.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Помнете!
преди 2 дни
Повдигането на обвинение за безстопанственост в особено големи размери, относно договора "Боташ" ще бъде стартирано веднага след краха на крепостните феодали в Украйна. Това много ще зарадва честните българи като видят зад решетките престъпниците, подписали този договор в полза на Русия. Сигнализирай за неуместен коментар