fallback

Ангел Найденов: Малко страни засекретяват помощта си за Украйна, както го прави България

"Не виждам нищо секретно в данните, които може да предостави МО", коментира бившият военен министър

13.07.2024 | 17:55 Автор: Елеонора Танева

Важни решения на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Във финансово изражение Алиансът обеща на Киев 40 млрд. евро помощ и необратим път за членство.    

"Централна тема в решенията от Срещата на върха беше Украйна - имаше военни и политически решения - членството на Украйна в НАТО и гарантирането на военната, финансовата и хуманитарната помощ за страната толкова дълго, колкото е необходимо. Военните решения бяха свързани със системи за ПВО, ракети с по-широк обсег на действия", коментира бившият военен министър Ангел Найденов в студиото на предаването "Брюксел 1".

Той припомни, че България се ангажира със сума в размер на 80 млн. долара, ако бъде включена в рамките на следващия годишен бюджет.

"Не виждам нищо секретно в данните, които може да предостави МО за предоставяната помощ на Украйна. Това е начин да се пресече дезинформацията. Когато не знаете, може да включите в списъка всякакви въоръжени системи. От много страни, които предоставят помощ, малко са тези, които го засекретяват по начина, по който прави България", категоричен беше Найденов.

Гостът подчерта, че не е въпрос дали, а кога Украйна ще стане член на НАТО, но това няма как да стане преди края на войната с Русия.

България ще участва в изграждането на коридори за военна мобилност между Италия, Албания и РСМ в рамките на Коридор номер 8, както и между нашата страна, Гърция и Румъния.

"За тях се говори от доста време и те са част от пакет "Военна мобилност", според който е ангажимент на държавите да се осигури безпрепятствено преминаване на наличен състав и техника през границите на страните членки. Важно е да получим отговор от българските институции дали са направени проверки за товароносимост на пътища и мостове за едрогабаритна военна техника. Ако не са, трябва да се търсят инвестиции от фондовете на ЕС и НАТО", заяви бившият военен министър. 

В ефира на Bulgaria ON AIR Найденов коментира и пресконференцията на американския президент Джо Байдън, на която той допусна много грешки и лапсуси.

"Това е някакъв политически абсурд по отношение на двете кандидатури за президент на САЩ. Виждаме натиска от Демократическата партия да се откаже. Очевидно с напредването на годините има изменение в човека, които до известна степен го правят неподходящ за изпълняването на функциите на страна, която е хегемон", заяви Ангел Найденов.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Брюксел 1
fallback