fallback

Журналист: Французите казаха на Макрон, че вече не искат той да управлява страната

"Марин Льо Пен отвори партията за различни политици и представители от френската нация", каза Румяна Угърчинска

06.07.2024 | 20:11 Автор: Йоана Великова

След огромната преднина на евроизборите и на последвалия първи тур на предизвиканите парламентарни избори във Франция крайнодесните отдалечават ли се от победата на втория тур или обратно? В предаването "Брюксел 1" от Франция коментира журналистът Румяна Угърчинска.

"Льо Пен и "Национален сбор" отново спечелиха и то с убедителна преднина. Между първия и втория тур Макрон и неговата партия, в съюз с "Хоризонт", апелират да се направи бараж на Националния сбор, за да им се попречи на всяка цена да спечелят абсолютно мнозинство и по този начин да не могат да управляват. Защото Жордан Бардела, лидерът на "Национален сбор" (б.р. - партията на Марин льо Пен), обяви, че ако партията не разполага с абсолютно мнозинство, ще се откажат от премиерското място и няма да управляват Франция след втория тур", каза Угърчинска. 

Пред Bulgaria ON AIR тя заяви, че това, което французите пожелаха да кажат на Макрон е, че вече не желаят той и неговата партия да управляват Франция. Дори и да не спечелят "Национален сбор", Макрон губи и това е ясно изразено навсякъде във Франция. Макрон не е успял да се справи с проблемите, с които се сблъскват всекидневно французите, не е успял да реформира държавата така, както той бе обещал", допълни Угърчинска. 

"Трябва да видим какво ще стане след втория тур, защото има споразумения между "макронистите" и "Новия народен фронт", където има сбор от много различни леви обединения. Те се съгласиха да направят т. нар. републикански фронт между крайната десница, за да спасят Франция от управление от крайната десница, но от това няма да се получи мнозинство след втория тур. Габриел Атал, както и Макрон смятат, че могат да направят нова коалиция за управление на Франция след изборите, която ще е от републиканците през еколозите, комунистите до крайната левица на Меланшон, които са наистина крайно леви и много опасни, бяха яростно критикувани от Макрон. Никой не може да си представи как тези хора ще управляват Франция заедно, дори и математически да успеят да съберат достатъчно гласове", коментира журналистът по повод как всичко това ще промени политиките, които следващото френско правителство ще трябва да въведе. 

Има две българки в листите на партията на Марин Льо Пен. На въпроса на Милена Милотинова как събеседничката ѝ си обяснява приемането на две българки в националистическата формация като тази на льо Пен, Угърчинска заяви, че новият "Национален сбор", който се реформира от времето на Националния фронт от бащата Льо Пен, е много променен. Марин Льо Пен отвори партията за различни политици и представители от френската нация, между които има и такива с двойна националност. 

"Когато някой се готви да управлява, трябва наистина да възприеме какво е френският модел и в този модел всеки, който работи и спазва законите и правилата на Франция, който се интегрира има място дори и в Парламента, дори и в Правителството", завърши Угърчинска. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Брюксел 1
fallback