Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

България иска преразглеждане на Дъблинския регламент

17.01.2015 | 12:00 Редактор:
България иска преразглеждане на Дъблинския регламент
България иска преразглеждане на Дъблинския регламент


Евродепутати от държавите, които формират външната граница на ЕС, в това число и България, ще настояват за преразглеждане на Дъблинския регламент, който предвижда връщането на бежанци в страните, в които за първи път са влезли на територията на Общността. Това заявиха евродепутатите Илияна Йотова и Мария Габриел пред Милена Милотинова в предаването Брюксел 1. 


„Всяка държава гледа своя интерес. За страните от Западна и Централна Европа е по-добре бежанците да останат в периферията на ЕС“, обяснява Йотова. "С колегите от Малта ще предприемем инициатива за промяна на текстове от Дъблинския регламент, които дават право на страните от ЕС да връщат на страните по външната граница на общността бежанци."

Но освен да променяме регламента, трябва и да го четем по-внимателно, каза Йотова. Според нея са на лице вратички в регламента, които позволяват връщането на бежанците да бъде забавено. "Това става в случай, че страните от ЕС, на чиято територия бежанците за първи път стъпват, изпитват огромен натиск, нямат достатъчно ресурси и не могат да им предоставят нормални условия на живот, не могат да направят своите интеграционни програми, защото нямат достатъчно финанси, тогава би могло да бъде отложено връщането на бежанците. И тук вече идва мястото на голямата дипломация," заяви Йотова.

"Още през 2008 година ЕК предлага в Дъблинския регламент клауза за временно суспендиране на регламента, когато страни като България посрещат огромен приток и са в трудност", обясни Мария Габриел, припомняйки че в Съвета на министрите това предложение е заменено с друго.

Още - във видеото...