fallback

90% от случаите на нелегална имиграция у нас за 2014 г. са дело на трафиканти

17.01.2015 | 08:00 Автор: Красимир Кирев

ЕП настоя за спешни мерки за борба с трафика на хора и каналджийството и проведе дебат в комисар Аврамопулос тази седмица по въпроса

"90% от случаите на нелегално влезли бежанци в България за 2014 г. са дело на трафиканти. Над 170 души, занимаващи се с този бизнес, вече са задържани от нашите служби."

Това заяви евродепутатът Илияна Йотова пред Милена Милотинова в предаването Брюксел 1. По думите й този бизнес става все по-добре организиран. 

Справянето с проблема не е по силите на нито една държава. „В интернет има сайтове, в които има ценоразписи за подобна услуга. Сумите са най-различни. По последни данни, които имам от Европол, сумата може да достигне до 1000 долара“, казва още Йотова. 

“В ЕС имаме нужда от истинска дипломация на миграцията“, добавя евродепутатът Мария Габриел. „Кораби фантоми позволяват на трафикантите, веднъж вече взели сумата от своите клиенти, да оставят плавателния съд на произвола на съдбата, преди да бъде спасен от някоя европейска страна. По последния доклад на Международната организация по миграция тарифите на трафикантите в Средиземно море са между 6 и 8 хиляди долара на човек“, обяснява Мария Габриел. 

 

 

 

fallback
Още от Брюксел 1
fallback