Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Бойко Ноев: Щом РСМ лишава македонските българи от европейско бъдеще, нека България им го даде

"НС да опрости процедурата за българско гражданство", настоя дипломатът в "Брюксел 1"

29.06.2024 | 19:47 Редактор: Йоана Великова

"Това, което България трябва да направи, е да се обърне към македонските българи и техните проблеми и да погледне на тях като на част от нас", каза Бойко Ноев в предаването “Брюксел 1”, където коментира последните развития в РСМ след изборите там.

"Това, което изглежда неблагоприятно от гледна точка на европейското бъдеще на РСМ, е острият език, който Мицкоски възприе не само спрямо България и договореностите с нашата държава, но и спрямо Гърция - опитите, които той направи и не само той, а и новоизбраният президент на държавата да ревизират ключови положения на Преспанския договор с Гърция. Ние сме в началото на едно ново управление на РСМ, предстои да видим дали това, което чуваме днес, е ехото от предизборната борба или са политическите императиви, които ще определят поведението на ръководителите на държавата занапред", каза дипломатът Бойко Ноев, бивш посланик в Белгия и ръководител на мисията на България към НАТО и бивш министър на отбраната.

В ефира на Bulgaria ON AIR той заяви, че не само отношението на властта в РСМ към македонските българи е препятствието им пред членство в Европейския съюз, а и отношението им с Гърция.

"Агресивният тон, който те възприеха и който предизвика решителни реакции от страна на гръцкия премиер и гръцкия политически елит, означава, че вече има не само едно препятствие пред Република Северна Македония за интегрирането ѝ в Европейския съюз", коментира гостът на Милена Милотинова.

"Проблемът се състои във включването на българите в Конституцията, зад това има едно дълбоко съдържание и това е именно ликвидирането на състоянието на безправие на българите в РСМ. За разлика от много други европейски държави, където правата на хората са гарантирани от правната уредба на индивидуална основа, в РСМ правата на гражданите ѝ се гарантират въз основа на групови права на признатите в Конституцията народностни групи. В Конституцията на РСМ са изброени 6 такива групи освен македонците: сърби, албанци, бошняци, власи, роми и турци. Няма българи. Конституцията и законите предвиждат специални грижа за възможността на тези хора в контактите с техните татковини. Ние сме питали коя е татковината на ромската общност и няма отговор, което показва, че тези аргументи са не особено състоятелни и че отношението към македонските българи е мотивирано от съвсем други неща, това е от вече десетилетия политика не просто да бъде отказано тяхното съществуване, а е налице забрана да се наричаш българин в Република Северна Македония", обясни дипломатът.

"Всяка призната в Конституцията група има право на своя квота, зависеща от размера на тази група. Те имат право на специални културни права, на свои училища и на своя езикТрудно ми е да кажа какво плаши македонските власти и дали става въпрос за уплах или на някаква друга мотивация, но десетилетия наред македонските българи са подтиснати и са лишени от правата да се изявяват пълноценно и наравно с останалите. Когато България подкрепи искането на македонските българи да бъдат равноправни, това продължава да им се отказва. Бяха затворени техни клубове, културни средища, към някои от тях бяха предприети физически действия”, допълни гостът.

На въпроса на Милена Милотинова какво може и трябва да направи България за македонските българи, посланик Ноев отговори, че страната ни най-напред трябва да промени отношението си като държава към македонските българи.

"България е мащеха за македонските българи вече години наред. Ние сме били мащеха към тях не само към тях, а и към българите от Пиринска Македония по време на режима на Георги Димитров, когато по указание на Сталин стотици хиляди хора са били македонизирани с бой, включително със смърт, въвеждан е насилствено "македонски език" в училищата, който тогава не е съществувал изобщо. Това е едно от нещата, но България продължава и през тези години да бъде мащеха към тези хора. Ние се обръщаме към тях често пъти по вътрешнополитически причини, когато една или друга българска политическа партия решава да поеме по патриотичния път и да твърди, че тя е защитникът на тези хора с цел да извлече някакви дивиденти, базирани на сантиментите на този народ. Ние се отнасяме към тези хора с едно неприкрито чувство на надменност, мнозина от тях се чувстват унизени,” заяви Ноев.

Проблемът не е в конкретно министерство, а в неразбирането и омаловажаването на този проблем от страна на българските политици и на българския политически елит, коментира той.

"Не може да продължава това унизително отношение към македонските българи. Преди време бяха допълнително затруднени и влошени условията, при които те получаваха българско гражданство. Ние сме в грях към тези хора и трябва да престанем с това лицемерно отношение. Това, което България трябва да направи, е първо да се обърне към тези хора и техните проблеми. Второ - да погледнат на тях като на част от нас, на тези, които се чувстват българи. Не на тези, на които ние казваме “Вие сте българи!”, това е също един от проблемите. Мнозина в България казват на всички в Северна Македония "Вие сте българи", с което обиждат някои, който имат други чувства и се мислят за други хора. Тези хора, които се чувстват българи - над 120 хиляди македонски българи, са вече български граждани, някои български политици ги наричат паспортаджии - пак обидно," заяви Ноев.

"И ако РСМ продължава да се лишава от европейско бъдеще, с което лишава и македонските българи от европейско бъдеще, България трябва да подаде ръка на тези хора и да им осигури европейско бъдеще. Това означава България да преосмисли политиката си на стриктно ограничение при признаване на българско гражданство, а да въведе един опростен режим за признаване на българско гражданство на всички онези македонски българи, които се чувстват такива и които желаят да станат български граждани. Ние сме длъжни да вкараме тези хора в Европа, както ние сме в Европа. Не можем да ги оставяме повече в ръцете на онези в Скопие, които искат да ги държат в руския или Сръбския свят. Това е нашето задължение. Аз се надявам когато парламентът се отърси от ежедневните важнотемия, с които в момента се занимава, да се обърне и към този въпрос и аз смятам, че в България има достатъчно хора, които имат възможност и гласът им е достатъчно силен, за да подскажат на народните представители, че този дълг, който ние имаме към македонските българи трябва да бъде реализиран", каза Бойко Ноев. 

Целия разговор гледайте във видеото.