Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Велизар Шаламанов: Русия ескалира напрежението, има призив за разговори със САЩ

Ключово ще е как ще бъде координирана подкрепата за Украйна като финансов ресурс, според бившия министър на отбраната

22.06.2024 | 20:51 Редактор: Йоана Великова

НАТО обмисля разполагането на повече ядрени оръжия в отговор на нарастващите заплахи от Русия и Китай.

“Първо е важно дебатът да бъде по това каква е позицията на България по основните три теми, които бяха дискутирани на парламентарната асамблея на НАТО в София през месец май. Аз изключвам това да няма позиция на Външно министерство, защото системата на консултации в НАТО включва постоянно взаимодействие между посланиците в Брюксел и всяка една страна заявява своята позиция, или приема предложените позиции от другите страни с мълчание, което е един от механизмите за вземане на решения. Така че мълчанието като знак на съгласие с това, което другите страни предлагат, е всъщност легитимна позиция на България, но що се отнася до представителството - има три формата на всяка среща на върха: формат държавни глави и правителствени ръководители, формат външни министри и формат министри на отбраната. Когато една страна отива и с президент, и с министър-председател ще създаде конфузна ситуация за домакините и за самата среща", коментира бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в предаването "Брюксел 1".

В ефира на Bulgaria ON AIR той добави, че от тази среща се очакват решения, които трябва да покажат силата на НАТО в тези 75 години, да покажат, че НАТО има възможност да гарантира отбраната, да използва ефективно механизмите за възпиране, защото най-доброто решение в сферата на отбраната е да бъде възпряна агресията. Освен това, много ключово решение е как ще бъде координирана подкрепата за Украйна като финансов ресурс, но и като механизъм, по който тези пари ще се събират и ще се управляват за придобиване на въоръжения, на подготовка на силите на Украйна от самата Украйна. 

“Ескалацията е в ход от страна на Русия, защото тя вече предприе демонстративни учения със средства, които са носители на ядрено оръжие, и то в Беларус. Освен това в изявленията на ключови фигури, като Медведев и говорителя Песков, неведнъж и пряко от президента Путин се споменава за използването на ядрено оръжие, включително промяна в доктрината на Русия, защото текущата доктрина при руска агресия в Украйна, без никаква заплаха за суверенитета и териториалната цялост на Русия, не позволява да бъде взето решение за използване на оръжия, но определено ядрените оръжия се използват в политическата реторика с цел политическа ескалация и с цел водене на една дезинформационна кампания", подчерта гостът. 

Срещата в Швейцария излезе с обща декларация за запазване на териториалната цялост на Украйна, но под нея не се подписаха всички присъстващи. Същевременно точно преди тази среща руският президент излезе с ултимативни искания за възможност за започване на мирни преговори, ако Украйна оттегли армията си от окупираните от Русия четири области и Киев да оттегли желанието си да стане член на НАТО. На въпроса на Милена Милотинова какви са прогнозите оттук нататък, Шаламанов отговори, че виждаме огромната разлика между двата подхода: единият е търсене на решения за устойчив и справедлив мир в рамките на Хартата на ООН и в рамките на съгласие на страните от целия свят, от друга страна - ултимативни искания, заплаха с използване на ядрено оръжие. 

“След като тези заплахи са изречени от президента на страна, която разполага с огромен арсенал от ядрени оръжия, те не могат да бъдат пренебрегвани. Естествено, че са средства за натиск, но понеже този натиск не успява, виждаме, че има и други опити. Например, един призив за преки разговори между Русия и САЩ по въпроси на ядрените оръжия и стабилност, но тези разговори трябва да включват и бъдещето на Украйна, тоест Русия ескалира напрежението, включително с включения договор със Северна Корея, с опитите да притисне Виетнам, поради зависимостта на Виетнам във военно отношение, но всички тези стъпки целят само едно: да бъде оказан натиск върху свободния свят да прекрати подкрепата за Украйна и Украйна да бъде унищожена като страна, и то от Русия, която е положила подписа си 1994 година под споразумение, гарантиращо суверенитета и териториалната цялост на Украйна, споразумение в подкрепа и на това, че Украйна се отказва от ядрения си арсенал. Двата подхода са много ясни и аз лично съм уверен, че светът има здрав разум, но това изисква ефективни средства за възпиране, което включва ядрените оръжия", поясни Шаламанов. 

Гледайте целия разговор във видеото.


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 седмица
шалаАМЕРИКАН0Ф още не е разбрал, че ТАЩ (терористични американски щати) са злото на тази планета! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Fena
преди 1 седмица
Тоя "министър" да напише 27 пъти думата "Армагедон" и да вземе да я научи. Много знае, ама нищо по същество. Сигнализирай за неуместен коментар